E adevărat că a existat o zi în care, pe o stradă, s-au sinucis 11 oameni din același motiv?

de: Claudiu Petrișor
18 09. 2019
Asien Boerse
Joia Neagra

Mulți dintre cei care simt că nu pot să rezolve problemele apelează la suicid. Totuși, cazurile de sinucidere sunt rare, izolate. Se spune exista însă o perioadă în care, pe o singură stradă, s-au sinucis 11 oameni din același motiv. Ciudat este că oamenii respectivi nu se cunoșteau între ei, dar au ales același mod să încheie socotelile cu viața: aruncându-se de la etaj.

Marea criză economică a fost perioada crizei lumii capitaliste datorată supraproducției, între anii 1929-1933, caracterizată printr-o scădere dramatică a activității economice mondiale. Primele semne ale crizei s-au manifestat încă din anul 1928. Totuși, criza a început efectiv cu un crah fără precedent pe data de 22 octombrie 1929, la bursa din New York.

Cine a fost elevul care a scris în comunism pe clădirile Botoșaniului cu cretă „Vrem hrană și libertate”? Ce a pățit!

În Joia Neagră, speculanţii mari şi mici, miliardarii, dar şi şoferii lor, s-au trezit ruinaţi peste noapte. Conform documentelor oficiale, înainte de prânz s-au sinucis 11 persoane, mulţi aruncându-se pe fereastră clădirilor de pe Wall Street. Totuși, acest număr este tot mai contestat în ultima perioadă și există voci potrivit cărora numărul de sinucideri n-a fost atât de mare.

Se spune că la Waldorf Astoria (deschis în anul 1893), cel mai luxos hotel din New York la acea vreme, portarul se adresa clienţilor care solicitau o cameră, cu întrebarea:
– Doriţi o cameră pentru a dormi sau pentru a vă arunca?

Cum a afectat criza economia Statelor Unite ale Americii?

Mulți oameni au rămas fară un loc de lucru, fiind concediați, astfel de la 3,5 milioane de șomeri până la criză, au devenit 15 milioane de șomeri în timpul crizei. Multe bănci au dat faliment, pentru că oamenii își retrăgeau banii depuși. Foarte multe întreprinderi au dat faliment, astfel venitul național SUA a scăzut cu aproximativ 30%.