De unde vine expresia se îmbracă „după Neckermann”?

de: Claudiu Petrișor
30 07. 2018
nec2

Au fost vremuri în care Internetul era doar un vis și sursele de informare ale oamenilor erau celebrele reviste colorate. Într-o țară cu acces limitat la informație, așa cum era România înainte și chiar și  după anul 1990, tinerii se îmbrăcau inspirându-se din revistele de modă nemțești. Fix de unde vine expresia „se îmbracă după Neckermann”!

Se îmbracă „după Neckermann”

Ani de-a rândul, cataloagele nemțești Neckermann şi Quelle au revoluţionat industria modei în toată lumea și au dat ora exactă în materie de modă în Europa. Și, pentru că apăreau destul de rar la noi în țară, exemplarele erau cu adevărat devorate de posesori. De aici a apărut și expresia „se îmbracă după Neckermann” cu sensul că „este mereu la modă” sau „se îmbracă din reviste”.

Cine a fost Papură Vodă și de ce se spune „țara lui Papură Vodă”?

În acele timpuri, chiar și croitoresele din România lucrau după revistele Neckermann și, încet și sigur, cuvântul „Neckermann“ a intrat în vocabularul românesc, desemnând culmea rafinamentului şi a gustului în materie de modă. Aici a apărut moda pantalonilor evazați, a părului pe bigudiuri sau a ciorapilor fini.

Din păcate, revista nemțească Neckermann și-a încetat apariția pe data de 1 noiembrie 2008, după 80 de ani de existență, din pricina problemelor financiare, deși statul german a ajutat, fără succes, la redresarea companiei.

De unde vine expresia „luna de miere”?

Curiozități despre modă:

  • Fusta a apărut în vremurile preistorice și era purtată atât de femei, cât și de bărbați;
  • Primul articol Vogue a aparut în Statele Unite ale Americii, pe data 17 decembrie 1892;
  • Fusta scurtă a fost inventată pentru ca reprezentantele sexului frumos să poată conduce mai ușor un automobil;
  • Cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă a avut nu mai puţin de 3 kilometri;
  • Hainele dedicate bărbaţilor au nasturii pe partea dreaptă, în timp ce hainele dedicate femeilor au nasturii pe stânga.