De ce un crater de pe Marte poartă numele românesc Oituz?

de: Claudiu Petrișor
21 09. 2020
marte

Chiar dacă puțini știu asta, există mai multe corpuri cerești care de-a lungul timpului au primit denumiri românești sau poartă numele unor cercetători de origine română. Unul dintre cele mai importante cratere de pe Marte se numește Oituz. De unde și până unde?

Marte este a patra planetă de la Soare și penultima ca mărime din Sistemul Solar. Planeta marte are caracteristici de suprafață care amintesc atât de craterele de impact ale Lunii, cât și de văi, deșerturi și calote glaciare polare ca ale Pământului.

Românul Radu Dan Căpitan, cercetător la The University of Western Ontario, a venit în 2018 cu propunerea ca un crater de pe Marte să poarte numele de Oituz, nume ales cu ocazia centenarului. Uniunea Astronomică Internațională a aprobat propunerea românului.

Craterul Oituz are 15 km în diametru nefiind prinde cele mai mari de pe Marte. Cu toate acestea, poziționarea sa este una importantă întrucât se află lângă o albie de râu, denumită Mawrth Vallis.

Ce a fost bătălia de la Oituz?

Lupta de la Oituz a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Republicii Ruse, împotriva trupelor germane și austro-ungare, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial. Lupta a durat două săptămâni și s-a încheiat cu apărarea și menținerea liniei frontului de către trupele române.

Oituz

Curiozități despre Marte:

  • Marte are aproximativ 10% din greutatea Terrei;
  • Planeta Marte execută o rotație completa pe orbita proprie într-un timp asemanator Terrei, 24.6 ore, însă o rotatie completa în jurul Soarelui (un an) dureaza 687 de zile;
  • Cel mai înalt munte din sistemul solar se află pe marte și are o altitudine de 26.000 de metri;
  • Pe Marte există apă potabilă, lucru descoperit de robotul Curiosity.

Foto: sonkab.com