De ce tehnologia Bluetooth se numește „Dinte albastru”?

de: Claudiu Petrișor
07 01. 2019
bluee

Tehnologia Bluetooth este cea care facilitează comunicarea între diferite dispozitive. Aceasta funcționează prin unde radio și permite posibilitatea conectării prin frecvenţe ultrascurte de radio a două sau a mai multor dispozitive mobile sau fixe, deodată. Totuși, de ce tehnologia poartă această denumire de-a dreptul ciudată?

Tehnologia a fost creată de cunoscuta companie suedeză de telefoane mobile Ericsson în anul 1994. Numele acestei tehnologii a fost dat în amintirea regelui scandinav Harald Blatand (cel poreclit și Dinte Albastru).

Bluetooth este o traducere în engleză a cuvântului scandinav Blåtand/Blåtann (Dinte Albastru).

Harald Blatand, care a domnit între anii 935-986 d. Hr, a primit această poreclă pentru că avea o pasiune pentru consumul de fructe ce îi colorau dinții. Harald Blatand este cel care a unit diversele facțiuni rivale de pe teritoirul țării într-un singur stat. Acesta a unit teritoriile pe care astăzi sunt Danemarca și Norvegia.

Care a fost cea mai grea iarnă din România? Cât de multă ninsoare a căzut?

De aici a pornit și analogia cu funcția de unitate între dispozitivele de comunicare pe care tehnologia modernă Bluetooth o oferă utilizatorilor săi. Mai mult, logo-ul acesteia este format din cele două inițiale ale regelui, în forma lor runică: H și B.

Despre tehnologia Bluetooth

În mod oficial, tehnologia Bluetooth a fost introdusă către marele public în anul 1998 odată cu înfiinţarea grupului SIG. În prezent se folosește versiunea 5.0 care funcționează chiar și la o distanță de 100 de metri.

Cu ajutorul tehnologiei Bluetooth s-a dezvoltat sistemul de căşti wireless şi cel de mâini libere (Handsfree) pentru vorbitul la telefonul mobil. Totuși, apariția Internetului a făcut ca tehnologia Bluetooth să fie din ce în ce mai puțin utilizată la nivel mondial.

Logo-ul tehnologiei Bluetooth vine de la alăturarea literelor H și B

Cât de mare a fost cel mai mare fulg de zăpadă din istorie?