De ce icrele negre sunt atât de scumpe? Cum se obține caviarul?

de: Claudiu Petrișor
06 08. 2019
caviar-2315830_960_720
Caviar

Icrele negre. Cine nu a auzit despre faimoasele icre negre? Cunoscute și sub denumirea de caviar, icrele negre sunt considerate a fi o delicatesă. Totuși, de ce sunt acestea atât de scumpe și cum se obțin?

Caviarul mai este denumit și aurul negru al gastronomiei internaționale. Cei mai mari producători de caviar din lume sunt Rusia și Iranul.

Caviarul este apreciat din cele mai vechi timpuri. În Imperiul Roman, o cantitate mică de icre negre valora cât 100 de oi. De exemplu, în Rusia, Țarul Nicolae al II-lea permitea pescarilor să-și plătească taxele în caviar.

Ce este caviarul?

Caviarul sunt icre negre ce provin de la sturioni. Prin sărare, icrele negre devin caviar. Cu cât specia de sturion de la care provin icrele este mai rară, cu atât caviarul este mai scump. De altfel, raritatea este cel mai important factor al prețului unui caviar. Cu cât produsul se obține mai dificil, cu atât acesta este consumat doar de milionari. De exemplu, păstruga este un pește care face icre o dată la șapte ani. Cele mai bune icre de păstrugă sunt recoltate între 8 şi 22 de ani.

Care este cel mai mare pește prins vreodată în România?

Totodată, cu cât timpul pentru producerea caviarului este mai îndelungat, cu atât caviarul va fi mai scump. Există specii de sturion care au nevoie de ani buni pentru a produce faimoasele icre negre. Colectarea ouălor necesită o perioadă de timp considerabilă și este nevoie de o îngrijire minuțioasă.

Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?

Astăzi, mare parte din caviar este produs în crescătorii (ferme piscicole), întrucât aproape toate speciile de sturion sunt pe cale de dispariție.

Caviarul este din ce în ce mai accesibil

Datorită progreselor în tehnologia de producție sturionul a devenit mai ieftin ca niciodată. Numărul fermelor acvatice care cresc sturionul pentru caviar este, de asemenea, la un nivel constant, ceea ce a determinat scăderea prețului în întreaga lume.

România a recoltat 455 de tone de sturion în 1920

Înregistrările capturilor de sturioni din România datează din 1920, an în care s-au recoltat 455 tone de sturioni. Recordul de captură s-a înregistrat în anul 1939: 1.144 tone de sturioni. Capturile din România au scăzut dramatic după mijlocul anilor ’70, când au fost construite hidrocentralele de pe Dunăre.

Sturion

Unde trăiesc sturionii?

Sturionii trăiesc atât în ape sărate cât și în fluvii și râuri. Sturionii din Dunăre sunt un indicator important al sănătății ecosistemelor. Aceștia trăiesc în principal în Marea Neagră și migrează în amonte pe Dunăre și alte fluvii mari pentru a se reproduce. Cresc până la o lungime de 4.5 metri și pot trăi până la 100 de ani. Oamenii de știință spun că sturionii sunt pe Terra încă din vremea dinozaurilor, de acum 200 de milioane de ani. Totuși, caviar se mai poate obține și din icre de nisetru, păstrugă sau morun.