De ce șerpii scot limba?

de: Sorin Florea
05 04. 2022
sarpe
De ce serpii scot limba?

Șerpii sunt considerate a fi unele dintre cele mai înfricoșătoare reptile din lume. Aceste animale apode și târâtoare sunt de două feluri: veninoase și neveninoase. Trebuie precizat că toți șerpii sunt carnivori, iar cei veninoși reprezintă un pericol mortal atât pentru alte animale cu sânge cald, cât și pentru oameni.

Ce înseamnă când șerpii scot limba?

Limba șerpilor este bifurcată, lungă și ascuțită, iar rolul acesteia este unul complex. Șarpele îşi ţine limba ascunsă într-o teacă în spatele gurii și o poate scoate afară fără să deschidă maxilarul, strecurându-o printr-o deschidere din vârful botului.

Deasupra gurii, șerpii au poziționate nările, care funcționează ca și sistem olfactiv, însă limba reprezintă, surprinzător, principalul organ care detectează mirosul. Trebuie specificat că aceste reptile au un organ numit organul vomeronazal sau organul lui Jacobson, poziţionat pe partea de sus a cavităţii bucale. Rolul acestuia este de a transmite creierului informațiile preluate olfactiv de către limbă.

Așadar, șarpele scoate limba din gură pentru a prelua mirosul prăzii, dar și pentru a se feri de eventuale pericole. Aceste reptile nu văd prea bine. Totuși, șerpii pot să sesizeze prada, însă nu pot să „vadă” detaliile, astfel că limba reprezintă principalul lor organ de orientare.

Curiozități despre șerpi

  • Șerpii există pe Pământ încă de pe vremea dinozaurilor, acum 140-160 de milioane de ani în urmă.
  • Cele mai multe specii de șerpi au un singur plămân, cel drept, în timp ce cel stâng este foarte redus, nemaiavând niciun rol, sau chiar absent.
  • Șerpii au sângele rece, iar la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius corpul lor intră în hibernare, nemaifuncționând cum trebuie.
  • Potrivit datelor oficiale, pe Pământ există 3.460 de specii de șerpi. Dintre aceștia 600 sunt veninoși, iar 200 reprezintă un adevărat pericol pentru oameni. Conform datelor oficiale, în fiecare an, aproximativ 90.000 de oameni sunt uciși de șerpii veninoși.
  • Toată lumea știe că șerpii nu au picioare, însă la boa si la pitoni, au rămas niște rudimente, fiind observate vestigiile picioarelor din spate, sub forma unor „pinteni” asezati de o parte si de alta a cloacei.

Foto: Pexels.com