De ce se spune despre un om încet la minte că este „Tufă de Veneția”?

de: Claudiu Petrișor
19 06. 2018
venetiaaa

Cui i-ar plăcea să fie caracterizat ca fiind „Tufă de Veneția”? Probabil nimănui, întrucât expresia are în limba română un sens peiorativ. Totuși, de unde vine construcția cu pricina și care este legătura dintre oamenii proști și tufele din Veneția?

De unde vine expresia Tufă de Veneția?

Tufă de Veneția este numit un om ignorant, neștiutor, chiar prost în toată regula. Se pare că originea expresiei este strâns legată de vegetaţia oraşului situat în nordul Italiei.

Întrucât Veneția este construită pe apă, iar tufa (nume generic dat plantelor lemnoase – arbuști-, cu ramuri dese care pornesc direct de la rădăcină) crește pe uscat, este practic imposibil de văzut o tufă în toată Veneția. În acest oraș, tufele lipsesc cu desăvârșire, la fel ca și creierul persoanei care primește o astfel de caracterizare. De aici vine înțelesul de prost al unui om care este complet lipsit de informații. Cu alte cuvinte, este „Tufă de Veneția”.

De unde vine substantivul „fiasco”? Care este povestea lui?

Există și un film românesc din anul 1977 regizat de către Petre Bokor care este intitulat „Tufă de Veneția”Din distribuție nu lipsesc nume mari precum Octavian Cotescu, Ion Caramitru Florin Piersic, Marin Moraru, Toma Caragiu sau Dem Rădulescu.

Curiozități despre Veneția:

  • Chiar dacă orașul are doar canale în loc de străzi, venețienii au șase denumiri distincte care se referă la străzi: rio, calle, fandamenta, campiello sau campo;
  • Orașul a fost construit pe 118 insule unite de 400 de poduri. Anual, Veneția se scufundă cu câțiva centimetri în mare;
  • Gondolele sunt folosite ca mijloc principal de transport în Veneţia începând cu anul 697;
  • Cuvântul “Ciao” are origini veneţiene. Acesta este, de fapt, o prescurtare a expresiei „Sciavo vostro” („Scalvul dumneavoastră”);
  • Orașul Veneția este supranumit ”Orașul Măștilor” sau ”Regina Adriaticii”;
  • Prima ediție a Carnavalului de la Veneția a avut loc în anul 1162;
  • În anul 1930, dictatorul Benito Mussolini a interzis definitiv Carnavalul de la Veneția. Tradiția a fost reluată în 1979.