De ce s-a implicat SUA în conflictul dintre Israel și Iran? Ce au de câștigat americanii?

de: Claudiu Petrișor
22 06. 2025
Depositphotos_624223888_L
USA versus Iran

SUA au bombardat Iranul și au atacat trei situri nucleare iraniene. Administrația Trump și-a asumat cu subiect și predicat bombardarea Iranului. Ca răspuns la atacul american, forțele armate iraniene au anunțat lansarea a 30 de rachete către Israel în dimineața zilei de duminică. Dar, de ce s-a implicat SUA în conflictul dintre Israel și Iran? Ce au de câștigat americanii?

Iranienii lucrează de ani buni la un program nuclear

Trump a declarat la finalul atacului că scopul operațiunii a fost „distrugerea capacităţii de îmbogăţire nucleară a Iranului şi stoparea ameninţării nucleare reprezentate de cel mai mare sponsor de stat al terorismului din lume”.

Politologii occidentali susțin că fără intervenția SUA oprirea programului nuclear iranian ar fi fost imposibilă. Iranul este perceput de Washington drept un actor destabilizator în Orientul Mijlociu. Regimul de la Teheran susține grupări militante anti-americane, finanțează terorismul regional și desfășoară programe nucleare suspecte. Implicarea SUA în conflictul Israel-Iran are drept scop limitarea expansiunii influenței iraniene și împiedicarea Teheranului de a deveni un hegemon regional.

Iranienii au pus la cale de ani buni un program nuclear, care nu este destinat pentru energie electrică, ci pentru distrugerea nucleară a Israelului, apoi a Arabiei Saudite, a altora pe criterii religioase, fundamentaliste. Prin susținerea Israelului și prin acțiuni directe (cum ar fi sancțiuni, atacuri cibernetice sau mobilizarea forțelor în Golf), americanii transmit un mesaj clar: nu vor tolera un Iran puternic, dotat cu arme nucleare și cu influență extinsă asupra aliaților SUA din regiune (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania).

Accesul la resurse și stabilitatea economică globală

Orientul Mijlociu rămâne o regiune strategică din punct de vedere energetic. Deși SUA și-au redus dependența de petrolul din zonă, stabilitatea în regiune este esențială pentru economia globală, din care și America beneficiază. Tensiunile prelungite sau un război deschis între Iran și Israel ar putea afecta fluxurile de petrol prin Strâmtoarea Hormuz – un punct vital pentru comerțul energetic global.

Implicându-se în conflict, SUA urmărește prevenirea unei crize majore care ar putea duce la creșteri masive ale prețului petrolului, instabilitate pe piețele financiare și afectarea intereselor comerciale globale, inclusiv americane.

Alianța istorică SUA – Israel

Una dintre cele mai evidente explicații pentru implicarea SUA în conflict este parteneriatul strategic cu Israelul. De peste șapte decenii, Statele Unite au susținut Israelul politic, economic și militar. Acest parteneriat se bazează pe valori comune (democrație, stabilitate în Orientul Mijlociu), dar și pe interese strategice.

SUA consideră Israelul un aliat esențial în menținerea echilibrului de putere într-o regiune instabilă. Prin urmare, orice amenințare serioasă la adresa securității Israelului – cum este Iranul și rețeaua sa de proxy (Hezbollah, militanți din Siria, Irak sau Yemen) – activează un reflex de protecție din partea Washingtonului.

Foto: DepositPhotos.com