De ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

de: Claudiu Petrișor
07 11. 2019
carol)elisabeta
Carol I

Familia Regală a României a luat naștere odată cu venirea în România a lui Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen în anul 1866. Carol I fusese recomandat de către Napoleon al III-lea (familia lui Carol era înrudită cu familia lui Napoleon al III-lea), lucru care a valorat mult în ochii politicienilor români. Totuși, ani de-a rândul, urmașii lui Carol I al României nu au avut voie să se căsătorească cu românce. De ce?

În anul 1881, Carol I a devenit primul Rege al României după câștigarea Independenței. Acesta a fost căsătorit cu Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, cunoscută mai apoi ca Elisabeta a României sau Carmen Sylva. Elisabeta era fiica lui Hermann, principe de Wied. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României.

Ferdinand I al României, urmașul lui Carol I, a fost căsătorit cu Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Carol al II-lea al României a fost căsătorit de trei ori: Ioana Maria Valentina Lambrino, Principesa Elena a Elenilor (Regina Mamă Elena a României) și Elena Lupescu. Totuși, cea mai importantă căsnicie a fost cea cu Principesa Elena, născută în familia regală a Greciei și viitoarea mamă a Regelui Mihai I.

Regele Mihai I al României a fost căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma, fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. Aceasta a fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

Totuși, de ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

Acest lucru nu era interzis, dar nu era în avantajul nimănui. În timpul regalității, mariajul a fost unul dintre cele mai bune și mai eficiente instrumente diplomatice. Astfel, se presupunea că o țară nu va ataca altă țară dacă rudele conduc statul respectiv. Totodată, căsătoria era și un nou mod de a-ți face aliați.

La ce a ajutat acest lucru România? De exemplu, faptul că Regele Carol I era neamț și faptul că Familia Regală a României era îndrudită cu familiile domnitoare ale Austriei sau Marii Britanii a ajutat ca țara noastră să scape de sub dominația otomană. Simplu, nu-i așa?