De ce oftează câinele? Ce transmite câinele când oftează?

de: Sorin Florea
08 09. 2021
ciobanesc german
De ce ofteaza cainii?

Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Animalul își trăiește viața în jurul stăpânului său și suferă atunci când ceva rău i se întâmplă acestuia. Patrupedul are tot felul de trăiri și emoții atunci când este în preajma stăpânului, de aceea este indicat să fiți atenți la limbajul corporal al animalului pentru a observa ce vrea să transmită.

Ce înseamnă când oftează câinele?

Atunci când patrupedul dumneavoastră oftează, el transmite o emoție. Aceasta poate fi de bucurie, tristețe sau chiar durere. De aceea este indicat să fiți atenți la oftatul cainelui: în ce context vine, cum sună sau cât de lung este.

Așadar, potrivit specialiștilor în domeniu, oftatul unui câine poate însemnă un simplu semnal emoțional care pune capăt unei activități. De exemplu, el poate ofta după ce a terminat de mâncat ceva bun sau după ce a terminat joaca împreună cu dumneavoastră. Practic el transmite: „Sunt mulțumit și mă voi așeza aici o vreme”.

O altă ipoteză vine din partea American Kennel Club care susține că atunci când un câine oftează cu ochii pe jumătate deschiși este un semn de plăcere, însă lucrurile se schimbă dacă ține ochii deschiși complet, fiindcă poate însemna că este dezamăgit.

De ce oftează câinele?

Oftatul unui cățel nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare, însă există și cazuri când acesta este însoțit de gemete, care poate fi un semn de durere sau disconfort. Așadar, în această situație animalul dumnevoastră poate avea osteoartrită, o afecțiune în care țesutul dintre articulații se uzează, ascită, umflarea abdominală cauzată de o acumulare de lichid, sau panosteită, creștere rapidă a oaselor. În această situație este indicat ca „prietenul cel mai bun” să fie consultat de un medic veterinar, pentru a primi îngrijirea necesară.

În cazul în care, pe lângă oftat, animalul nici nu mănâncă și se observă o lipsă de energie, ar putea fi un semn a unei infecții.

Doctorii veterinari recomandă să fiți atenți la oftatul cainelui, fiindcă pot fi situații în care oftatul ar putea fi de fapt o respirație șuierătoare, ceea ce ar putea indica o problemă respiratorie. Așadar, ar putea fi un simptom de alergii, astm, viermi cardiaci, boli de inimă, boli pulmonare obstructive cronice (o afecțiune inflamatorie pe termen lung) sau o trahee în colaps. Specialiștii în sănătatea animalelor recomandă să îi fie verificate gingiile câinelui și dacă sunt albastre, acesta este un semn că nu primește suficient oxigen.

În concluzie, dacă vă iubiți animalul de companie este indicat să mergeți cu el la doctorul veterinar din când în când pentru un control de rutină și pentru a fi siguri că patrupedul dumneavoastră este sănătos.

Foto: Pexels.com