De ce ne trezim noaptea să bem apă?

de: Bogdan Andu
19 09. 2023
apă

Noaptea este momentul în care corpul și mintea umană reușesc să se odihnească. Cele 8 ore de somn reprezintă un prilej în care reușim să fim degajați de stresul zilnic. Pentru a ne odihni corespunzător trebuie să bem destulă apă și să respectăm programul meselor recomandate de nutriționiști. De ce totuși ne trezim câteodată în timpul nopții să bem apă?

De ce ne trezim noaptea să bem apă?

Medicul specialist recomandă un consum de cel puțin 2 litri de apă pe zi. Acesta este un raport normal de lichide pe care corpul trebuie să-l primească pentru a funcționa corespunzător. Chiar dacă avem o viață sănătoasă, există momente când ne trezim în miezul nopții să bem apă.

De câte ori nu am văzut la rude, prieteni sau chiar noi am luat o sticlă de apă lângă pat în cazul în care ne trezim noaptea însetați? De unde se trage acest obicei, din cauza viselor sau poate există o problemă medicală?

Conform specialiștilor există mai multe motive pentru care ne trezim însetați:

  • Deshidratare. Dacă nu am băut destulă apă pe timpul zilei riscăm să fim deshidratați. Astfel că, este foarte probabil să ne trezim noaptea să bem apă;
  • Medicamentație. Anumite medicamente, precum antidepresivele sau cele pentru tensiune dau efectul de gură uscată pe post de efect secundar;
  • Mâncare și băutură. Alimentele precum cele uscate, sărate sau picante declanșează un nivel ridicat de sete. În același timp, băuturile alcoolice sau cafeaua te pot face să bei apă în timpul nopții;
  • Respirație pe gură. Cei care respiră pe gură și nu pe nas când dorm, au parte de un nivel ridicat al căilor uscate.

De ce respirăm pe gură când dormim?

O odihnă completă ajută la o stare de spirit bună, deci o viață mai fericită. Un somn slab, în care nu reușim să ne odihnim vine la pachet cu stres și stare de nervozitate. Chiar dacă cei mai mulți dintre oameni respiră pe nas în timp ce dorm, există și excepția celor care respiră pe gură.

Respirația pe gură în timpul somnului poate duce la uscarea căilor și ne putem trezi mai des să bem apă. Totodată, poate fi un răspuns temporar la congestia nazală, un obicei învățat involuntar sau al unei stări de sănătate care trebuie să ridice semnul întrebării.

Foto: Depositphotos.com