De ce în Orient nu se mănâncă pâine de tip franzelă?

de: Bogdan Andu
31 01. 2024
franzelă

Pâinea este un element principal din alimentația zilnică. Din același tip de făină se pot crea numeroase tipuri de pâini, de la franzela clasică pe care o găsim în fiecare magazin, la chifle, lipii, japoneze ș.a. Cu toate că vedem pâine franzelă aproape peste tot în Europa, în Asia și în Orient, în special, aceasta nu există deloc. De ce în Orientul Mijlociu oamenii mănâncă mai ales lipii/pite?

Lipii, da, franzelă ba

Pâinea este un aliment comun, care se consumă împreună cu alte preparate. Spre exemplu, un român ar putea mânca pâine cu ciorbă sau mâncare gătită. În același timp, un turc va asocia pâinea cu carnea de grătar ș.a. Cu toate că pâinea este un cuvânt general pentru un aliment care se face din făină și apă, istoria a dus la dezvoltarea ei în mod diferit în mai multe puncte ale lumii.

În Italia vom găsi ciabatta, în Franța avem baghetă, în România găsim clasica franzelă, iar în Liban putem degusta faimoasa lipie. Diferențele stau în aria geografică de referință, cercul social, religia, dar și resursele financiare. Țările arabe sunt cunoscute ca având o gastronomie unică, bogate în gusturi și culori din care nu lipsesc lipiile. Salatele lor conțin mentă, iar carnea emană un miros de condimente unice.

În Orient și toată lumea arabă, pâine este diferită față de cea europeană. Aici regăsim o pâine plată, care nu este umflată, ci moale și plină de savoare. Arabii o denumesc lipie și se regăsește la toate mesele. Franzela sau pâinea clasică la care ne gândim lipsește din bucătăria acestora, chiar dacă este mai sățioasă.

Dar de ce nu mănâncă și arabii pâine franzelă? Fiecare regiune are propria sa rețetă de pâine, transmisă din generație în generație. Gastronomia arabă este una care de multe ori tinde să fie consumată cu mâna, astfel că lipia poate survine ca un ajutor când încerci să mănânci. În plus, gastronomia arabă abundă în sosuri și salate (vezi humus). Tocmai de aceea, lipia/pita este mai prietenoasă când vine vorba despre sosuri, întrucât acestea pot fi întinse pe ea.

Ce înseamnă termenul „franzelă”?

Vizualizăm produsul cu ochii noștri, îl denumim cum ne-au învățat părinții, știm despre ce este vorba, dar nu știm ce înseamnă. De câte ori nu s-a întâmplat să ne spună părinții când eram mici să fugim la brutărie să luăm 2 franzele pentru când o să fie mâncarea gata.

Conform dicționarului român, franzela este o pâine albă de formă lunguiață și provine din cuvântul neogrec, frantzóla.

Foto: Depositphotos.com