De ce în multe picturi Napoleon ține mâinile în buzunare?

de: Sorin Florea
06 07. 2021
Napoleon-Bonaparte-c-1210x680
De ce in multe picturi Napoleon tine mainile in buzunare?

Napoleon Bonaparte sau Napoleon I a fost un personaj important al istoriei, care a influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea. În anul 1799, acesta a organizat o lovitură de stat și s-a proclamat singur Prim Consul, iar 5 ani mai târziu a devenit împăratul Franței.

Ultimii ani din viață, Napoleon (1769-1821) și i-a petrecut pe insula Sfânta Elena, fiind exilat și aflat sub supraveghere britanică. Acesta a murit de cancer la stomac, însă mulți susțin că a fost otrăvit cu arsenic. Despre viața liderului francez s-au scris multe rânduri și cu toate acestea încă mai sunt lucruri care sunt descoperite și în prezent.

Curiozități despre Napoleon Bonaparte

  • În timpul școlii, colegii râdeau de Napoleon, fiindcă vorbea limba franceză cu accent corsican. Acest lucru nu l-a împiedicat să termine Academia Militară cu 5 ani mai devreme decât majoritatea, la vârsta de doar 16 ani.
  • Napoleon Bonaparte a scris un roman de dragoste exact cu un an înainte de lovitura de stat. Cartea, intitulată „Clisson et Eugénie”, relatează povestea unui ofițer din armată care se îndrăgostește de fata visurilor sale. După ce acesta pleacă pe front, tânăra îl înșeală cu cel mai bun prieten al său. Supărat pe viață, ofițerul are parte de o moarte eroică, în luptă. Romanul a fost publicat în întregime după moartea lui Napoleon.
  • În anul 1975, Jean-François de Galaup, conte de Lapérouse, a echipat două corăbii pentru a călătorii în jurul lumii, spre Australia, Insulele Solomon, Alaska și California. Comandantul a avut nevoie de 220 de oameni pentru această expediție, iar, potrivit datelor istorice, Napoleon a fost respins. Un lucru surprinzător, fiindcă Bonaparte era priceput la matematică și la trasul cu arma – ambele aptitudini cruciale pe un vas. Câțiva ani mai târziu s-a aflat că ambele ambarcațiuni au eșuat și niciun membru al echipajului nu a scăpat cu viață.
  • Nu multă lume știe, însă Napoleon era afon. Acesta nu avea nicio treabă cu cântatul și, de multe ori, fredona atunci când era nervos, însă nimeni nu avea curaj să îi zică ceva.
  • Napoleon era pasionat de șah, iar în timpul campaniei de la Wagram, acesta s-a oprit puţin la Schonbrunn. Acesta a jucat o partidă de şah, acolo, împotriva unui automat care l-a bătut foarte uşor. Surprinzător a fost faptul că, în anul 1834, s-a descoperit că în automatul respectiv juca un om de statură mică.
  • Napoleon Bonaparte trișa la cărți. Fiind obișnuit să câștige și toată lumea să îl asculte, atunci când juca cărți cu companionii săi acesta trișa la greu. Toată lumea accepta această situație, exceptând mama lui care mereu îi atrăgea atenția: „Napoleon, trisezi!”.
  • Napoleon avea aceeași postură a mâinilor în toate reprezentările sale grafice. Această poziție nu a fost o convenție a artiștilor, ci liderul francez chiar stătea într-o astfel de poziție: pui un picior în față, întorci corpul trei sferturi într-o parte și bagi mana dreaptă în buzunar. Napoleon era vanitos în ceea ce privește mâinile sale, pe care le ținea tot timpul în buzunar pentru a le ține în siguranță și la căldură.
  • Un lucru inedit legat de Napoleon este faptul că acestuia îi plăcea să ciupească oamenii. Liderul francez obișnuia să își ciupească apropiații de vârfurile urechilor, iar doamnele de nas.
  • Napoleon Bonaparte a fost un lider cu mulți dușmani. De frică să nu fie capturat de inamici, acesta a purtat o fiolă cu otravă la gât tot timpul. După ce a fost înfrânt de armatele coalizate ale dușmanilor săi, acesta a băut lichidul cu opiu, însă odată cu trecerea anilor otravă și-a diminuat din putere și nu l-a omorât, dar l-a îmbolnăvit grav. O altă tentativă de sinucidere a avut-o pe insula Elba, când a încercat să se împuște, însă unul dintre servitorii săi golise praful de absolvit academia militară cu cinci ani mai devreme decât majoritatea, la vârsta de doar 16 ani

Foto: Wikipedia.org