De ce este o criză de ouă în Statele Unite ale Americii?

De luni bune, Statele Unite ale Americii se confruntă în prezent cu o penurie gravă de ouă. Care sunt motivele acestei crize și de ce americanii se bat, la propriu, pe ouă?
Gripa aviară (H5N1) – factorul declanșator major
O epidemie severă de gripă aviară a afectat industria avicolă americană începând din 2022, cu un impact deosebit în 2024–2025. Până în martie 2025, peste 168 de milioane de păsări au fost afectate, iar peste 30 de milioane de găini ouătoare au fost sacrificate doar în 2025 pentru a limita răspândirea virusului . Această pierdere masivă a redus drastic oferta de ouă, conform FactCheck.org
Creșterea cererii și sezonul sărbătorilor
Cererea pentru ouă a rămas ridicată, în special în timpul sărbătorilor de iarnă, ceea ce a accentuat dezechilibrul dintre cerere și ofertă. În decembrie 2024, prețurile au crescut cu 36,8% față de aceeași lună din 2023, iar în unele state, prețul angro al unei duzini de ouă a depășit 7 dolari, notează publicația Forbes.
Speculații și profituri record în industrie
Companii mari precum Cal-Maine, cel mai mare producător de ouă din SUA, au raportat profituri record în ciuda crizei. De exemplu, Cal-Maine a înregistrat un profit de 876 de milioane de dolari în doar nouă luni—de cinci ori mai mult decât în anul precedent—în timp ce prețurile pentru consumatori au atins 6,23 dolari per duzină . Aceste companii au fost acuzate că întârzie în mod intenționat repopularea fermelor pentru a menține prețurile ridicate și că primesc subvenții guvernamentale semnificative, cum ar fi cele 21 de milioane de dolari primite de Cal-Maine pentru sacrificarea unei ferme din Texas, anunță ziarul New York Post.
Politici publice și lipsa transparenței
În 2025, administrația Trump a oprit programele federale de testare și monitorizare a gripei aviare, inclusiv testarea laptelui, ceea ce a redus capacitatea autorităților de a urmări și controla răspândirea virusului . Această decizie a fost criticată de experți în sănătate publică, care consideră că lipsa de transparență și supraveghere agravează criza, scrie Food & Wine.
Schimbări legislative privind bunăstarea animalelor
Unele state, precum Michigan, au implementat legi care impun ca toate ouăle vândute să provină de la găini crescute în sisteme fără cuști. Deși aceste măsuri vizează îmbunătățirea bunăstării animalelor, ele au crescut costurile de producție și au redus temporar oferta, contribuind la creșterea prețurilor, ntoează numanna.com
Impactul asupra consumatorilor și al afacerilor
Prețurile ridicate au determinat peste 30% dintre americani să renunțe la achiziționarea de ouă până când prețurile vor scădea sub 5 dolari per duzină . Restaurante precum Waffle House au introdus suprataxe de 50 de cenți per ou, iar lanțuri de magazine precum Trader Joe’s și Walmart au impus limite de achiziție.