De ce crește mușchiul copacilor pe partea nordică? Care este explicația?

de: Claudiu Petrișor
21 08. 2020
muschi_copaci
Muschi copaci

Încă din școala primară suntem învățați că în cazul în care am dori să ne orientăm fără a avea la dispoziție o busolă sau un telefon, sau orice alte mijloace moderne de orientare, putem lua mușchiul care crește pe copaci ca punct de reper. Se spune că acesta crește doar pe suprafața nordică. De ce? Care este explicația?

Mușchiul de copac indică nordul?

Muşchii (briofitele) sunt plante inferioare. Acestea cresc, de regulă, în locuri umede şi extrem umbroase. Ele nu au rădăcini şi absorb apa direct din aer. Unele dintre ele cresc pe sol, în mlaştini, pe pietre, iar altele se urcă pe arbori.

Se spune că mușchiul crește doar în partea de nord, unde este mai puțină lumină. În mod hilar însă, într-o pădure, mușchiul poate crește pe orice suprafață a copacului. Care este explicația? Este drept că mușchiul iubește umiditatea și locurile umbroase care se găsesc pe partea de nord a unui obiect care stă în soare, dar într-o pădure există umbră şi umiditate peste tot, deoarece copacii se umbresc unii pe alţii.

Acest mit rămâne valabil doar dacă un om care se rătăcește va găsi un copac izolat, aflat în câmp deschis. Aici, cu siguranță, mușchiul va crește în partea de nord deoarece nu este umbrit de alţi arbori, ca în cazul pădurii.

Cum ne mai putem orienta în pădure?

  • Copacii singuratici au ramuri și frunze mai dese în partea de sud;
  • Furnicile sunt insectele care își construiesc mușuroaiele, de obicei, în partea de sud a copacilor;
  • Pământul de sub pietre este mai uscat în partea de sud;
  • Primăvara, zăpada se topeste mai repede în partea de sud a corpurilor izolate, așa cum sunt stâncile sau copacii;
  • Pe trunchiul coniferelor există mai multă rășină (substanță lipicioasă care curge de la diferite plante) pe partea dinspre sud.

Foto: Pexels.com