De unde vine expresia „Dacă tăceai, filozof rămâneai”?

de: Claudiu Petrișor
16 08. 2018
Dacă tăceai, filozof rămâneai

Cine nu a folosit măcar o dată expresia „Dacă tăceai, filozof rămâneai”? Celebra maximă este veche de sute de ani și are în spate o poveste de-a dreptul interesantă care s-a transmis din generație în generație.

Expresia „Dacă tăceai, filozof rămâneai” provine dintr-o scriere antică, intitulată „Mângâierile filozofiei”, semnată de către filozoful roman Boethius, care a trăit între 477 și 524.

De unde provine expresia „Toate drumurile duc la Roma”?

Boethius…dacă tăceai, filozof rămâneai

La vremea respectivă, Boethius, care era și senator și ulterior consul, a făcut niște afirmații care nu au fost pe placul conducătorului Romei din acea perioadă. Ca urmare a acestui incident, Boethius a fost întemnițat și astfel și-a încheiat practic cariera de filozof. Lucrarea „Mângâierile filozofiei” a fost scrisă din închisoare.

Povața ar fi că „dacă tăcea, filozof rămânea”, care în forma sa originală sună așa: „si tacuisses, philosophus mansisses”. Așadar, a vorbit și și-a luat la revedere de la cariera de filozof. Pe când, dacă ar fi tăcut, și-ar fi păstrat statutul.

De unde vine expresia „a lua taurul de coarne”?

Astfel, expresia cu pricina se referă la oamenii de la care există o anumită așteptare, însă atunci când deschid gura spun numai prostii. Expresii sinonime cu aceasta sunt: „Tăcerea este de aur” sau formularea mioritică „gura bate c***l”.

Curiozități despre romani și Imperiul Roman:

  • La apogeul său, Imperiul Roman se întindea pe o suprafață de peste 6,5 milioane de km pătrați;
  • Una dintre delicatesele din Roma Antică era șoarecele rumenit cu miere;
  • Pentru a-și vindeca rănile mai repede, soldații romani puneau pânză de păianjen pe răni;
  • Puțină lume știe că nu toți gladiatorii erau bărbați. Au existat și femei care au luptat în arenă;
  • Contrar aparențelor, se pare că Împăratul Nero nici nu era în Roma atunci când au îzbucnit primele incendii. Acesta a venit de urgență când a aflat cumplita veste și a fost găsit țap ispășitor;
  • Romanii au fost primii care au produs cimentul amestecând cenușa vulcanică cu calcar și cu apă.

Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se numește astfel?