Curiozități despre Ucraina, cea mai întinsă țară europeană aflată în totalitate pe „Bătrânul Continent”

de: Claudiu Petrișor
26 01. 2022
Ukraine flags
Steaguri ucrainiene in Kiev

Situată în nordul României, Ucraina este unul dintre cele mai importante state din această parte a Europei. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre statul cu capitala la Kiev.

  • Dacă nu se ia în calcul Rusia care nu se află în întregime în Europa, Ucraina este statul cu cea mai întinsă suprafață de pe „Bătrânul Continent”. Ucraina are o suprafață de 603.628 de km pătrați;
  • Ucrainienii sărbătoresc Ziua Națională pe 24 august;
  • Arsenalna din Kiev este cea mai adâncă stație de metrou din lume. Aceasta este situată la o adâncime de 105 de metri și a fost construită în anul 1960 cu scop militar. Motivul? Amenințarea statelor puternice cu bombele nucleare. Astfel, autoritățile din Ucraina au dorit să-și protejeze cetățenii, scrie vidviday.ua.

  • Mâncarea tradițională ucraineană include pui, porc, vită, ouă, pește și ciuperci. De asemenea, ucrainenii tind să mănânce o mulțime de cartofi, cereale și legume proaspete și murate. Cel mai faimos fel de mâncare ucraineană este borșul. În timp ce mulți ruși susțin că provine din patria-mamă, mulți ucraineni cred cu pasiune că sunt fondatorii acestui fel de mâncare.
  • Ucraina a fost în centrul uneia dintre cele mai mari catastrofe ale secolului al XX-lea. Centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în luna aprilie a anului 1986. Explozia a fost considerată ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare
  • Spre deosebire de multe dintre statele civilizate, în Ucraina, verighetele se poartă pe degetul inelar de la mâna dreaptă.
  • Tot în Ucraina există și „Tunelul dragostei”. În apropierea localității Klevan din Ucraina există o linie de cale ferată care este acoperită cu bolte formate din crengile copacilor de lângă. Aceasta a devenit destinația preferată pentru mii de îndrăgostiți.
  • Centrul geografic al Europei este situat în Ucraina. În anull 1886, geografii Imperiului Austro-Ungar, folosind tehnologia epocii, au stabilit centrul geografic al Europei în satul Dilove.
  • Orașul Druzhkivka din regiunea Donețk este unul dintre puținele locuri din lume în care se păstrează copaci fosilizați. Copacii au o vechime de aproape 250 de milioane de ani și creează o întreagă pădure fosilizată care se întinde pe o suprafață de 1 hectar.
  • Prima lampă cu gaz din istorie a fost inventată în orașul Lviv din Ucraina.

Foto: Depositphotos.com