Curiozități despre mareșalul Ion Antonescu. Cum a murit fiul vitreg al Mareșalului în condiții suspecte?

de: Sorin Florea
01 02. 2022
Ion Antonescu
Curiozitati despre maresalul Ion Antonescu

Mareșalul Ion Antonescu a rămas în istorie ca cel care l-a forțat pe regele Carol al II-lea să abdice și a condus România cu puteri dictatoriale, timp de 4 ani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Antonescu s-a născut pe 14 iunie 1882, la Pitești, și și-a găsit sfârșitul pe data de 1 iunie 1946, la Jilava. Redactori shtiu.ro vă prezintă câteva lucruri mai puțin știute despre celebrul mareșal.

Lucruri mai puțin știute despre Ion Antonescu

  • Ion Antonescu s-a născut într-o familie de militari de carieră şi a avut o educaţie aleasă. Se spune că atunci când era copil o țigăncușă i-a ghicit viitorul în palmă și i-a spus: Boierule, vei fi mare în ţara asta, dar vei sfârşi pe eşafod!
  • Pe data de 6 septembrie 1940, la două zile după ce îl numește în funcția de prim-ministru pe Ion Antonescu, regele Carol al II-lea semnează abdicarea, fiind forțat de mareșal. Drept urmare, pentru următorii 4 ani este instaurată o dictatură militară totală.
  • Ion Antonescu a fost responsabil pentru toate atrocitățile comise împotriva evreilor și rromilor, de pe teritoriul României, fiind considerat de istorie un adevărat criminal de război.
  • Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I l-a arestat și l-a demis prin decret regal pe Ion Antonescu, prim-ministru al României și a restaurat Constituția din 1923. După arestarea sa, Ion Antonescu a fost predat inițial comuniștilor, apoi de către aceștia rușilor. Ion Antonescu a fost deținut timp de aproape doi ani în URSS, mai întâi într-o vilă de stat sau casă de vânătoare în împrejurimile Moscovei. Apoi, Antonescu a fost transferat în închisoarea Lubianka din Moscova, sediul securității sovietice.
  • În 1946, mareșalul a fost readus în țară pentru a fi judecat. Acesta a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din București și a fost executat prin împușcare la Jilava la 1 iunie 1946, alături de foștii săi colaboratori. Exact cum a prezis țigăncușa cu 40 de ani înainte. Ion Antonescu avea 63 de ani când a fost omorât.
  • Maria Antonescu a avut și ea de pătimit pentru că era soția primului ministru, fiind judecată și condamnată pentru crime economice în cadrul colaborării sale cu „Centrala Evreiască – CE”, condusă de Radu Lecca. La momentul condamnării, soția lui Ion Antonescu avea din ce în ce mai mari probleme cu inima. Maria a fost eliberată de către Ana Pauker în anul 1950.
  • Ion Antonescu s-a căsătorit cu Maria Antonescu în anul 1928. Mareșalul se afla la a doua căsnicie. Soția sa mai fusese căsătorită de două ori și din prima căsnicie, cea cu ofițerul de poliție Gheorghe Cimbru, a rezultat un fiu pe nume Octav. În ciuda faptului că era fiul vitreg al lui Ion Antonescu, acesta l-a îndrăgit enorm, băiatul fiind bolnav de poliomielită. La puțină vreme după arestarea lui Antonescu, Octav a murit în condiții suspecte.  Acesta ar fi decedat în anul 1950, exact cu o săptămână înainte de eliberarea mamei sale.
  • Pe data de 1 iunie 1946, un pluton format din 30 de gardieni, comandat de Vasile Frugină s-a deplasat la închisoarea Jilava, acolo unde era arestat fostul mareșal. Colonelul Dumitru Pristavu, comandantul închisorii militare Jilava a vizitat celulele condamnaților. Când a ajuns la Ion Antonescu l-a întrebat care este ultima sa dorință. ”Cer să nu fiu legat la mâini şi nici la ochi când se va trage în mine”, a spus Antonescu.

Foto: adevarul.ro