Cum se gătește sparanghelul? Ce reguli trebuie respectate?

de: Sorin Florea
16 12. 2020
sparanghel
Cum se gateste sparanghelul

Sparanghelul este o legumă mai puțin cunoscută și consumată la noi în țară, însă foarte apreciată în statele din vest. Sparanghelul sau Asparagus officinalis are rădăcini cărnoase și frunze nedezvoltate. Leguma are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și ajută la detoxifiere, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale și multe altele.

Sparanghelul este o legumă apropiată cepei, deși  nu se aseamănă nici la aspect nici la gust. Specialiștii în sănătate recomandă consumarea sparanghelului, find gustos atât de sine stătător, cât și în diferite preparate culinare, cum ar fi supele, pastele, risotto, etc. Leguma nu trebuie curățată, însă multe persoane o preferă mai light.

Cum se prepară sparanghelul?

Sparanghelul este o legumă foarte gustoasă și înainte de a fi gătit se curăță ușor la capete. Ulterior se pune la fiert, în apă clocotită, între 5 și 8 minute pentru un rezultat crocant si fraged. Trebuie specificat că el poate fi consumat și crud alături de un sos.

O altă variantă de a găti sparanghelul presupune tragerea lui la tigaie. Astfel, se taie tulpinile în bucățele de 3-5 cm și se pun în tigaia unde se află ulei sau unt topit, încins. Se prăjesc circa 3-5 minute, până devin fragede și crocante.

Câte soiuri sunt de sparanghel?

Leguma își are originile din regiunile mediteraneene și inițial a fost folosită în scopuri medicinale, ca diuretic și agent purificator al sângelui. Sparanghelul este cunoscut ca „hrana regilor”, fiindcă Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de gustul său tot timpul anului.
Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și violet. Sparanghelul verde este cel mai des întâlnit, deoarece rodește pe tot parcursul anului. Sparanghelul alb este o legumă de sezon, care rodește de la mijlocul lunii martie până în iunie. Soiul violet este cel mai rar. Atunci când este supus termic își pierde culoarea violetă și devine verde. Fiecare tip de sparanghel are propriul gust și aromă.

Cum se prepară sparanghelul?

Foto: Pexels