Cum se bea ceaiul englezesc? Care este diferența față de ceaiul clasic?

de: Bogdan Andu
28 04. 2023
ceaiul

Englezii sunt cunoscuți pentru rafinamentul de care dau dovadă când ies la restaurant și de felul riguros cu care își beau băuturile. Fie că vorbim de whiskey, gin sau ceai, modul în care sunt băute reflectă eticheta regală. Perioada imperialistă și-a pus amprenta asupra insulei din Europa, astfel că ceaiul a devenit un brand de țară. Cum beau englezii ceaiul? Care este diferența între ceaiul englezesc și cel din România?

Cum beau englezii ceaiul?

Englezii sunt cunoscuți pentru nivelul ridicat de ceai consumat. Astfel că, mulțumită și englezilor, ceaiul a rămâne a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial. Regatul Unit al Marii Britanii se bucură de unicitate în a consuma ceaiul, preparându-l în propriul mod.

Ceaiul englezesc pentru micul dejun este preparat dintr-un amestec de ceaiuri negre. Este mult mai puternic decât cel clasic, care e făcut din ceaiuri de plante verzi. Ceaiul negru este făcut, de obicei, din planta Camellia sinensis.

Unicitatea consumului este dat de faptul că peste 80% din populația activă obișnuiește să pună lapte în ceai. Zahărul este un plus, pe care uneori îl omit. Prin urmare, bând un nivel peste măsură de ceai, acesta poate reduce riscul de diferite boli, precum: diabet, cancer, boli de inimă sau chiar accident vascular cerebral. Acesta se poate bea dimineața la mic-dejun, la prânz, la cină și chiar seara târziu.

Care este diferența dintre consumul românilor față de englezi?

În România, ceaiul nu are un aer boem. El este asociat cu răcelile și sezonul rece, pregătit să intervină la nevoie împotriva virușilor. Românii obișnuiesc să consume aproximativ 200 grame pe an (echivalentul a 85 de cești). În acest fel, iarna este timpul în care localurile sunt pline ochi de persoane care consumă ceai.

Piața ceaiurilor este una bogată. Astfel că poți găsi clasicele sortimente, precum cel de mentă sau fructe de pădure, dar și cardamon sau diferite combinații exotice. La polul opus, turcii au transformat din această băutură o pasiune, consumând aproximativ 230 de tone pe an, aproximativ  3 kg/persoană.

Foto: Depositphotos.com