Cum s-a format Pământul? Care este originea Terrei?

de: Sorin Florea
27 03. 2023
Terra c
Cum s-a format Pamantul? Care este originea Terrei?

Terra s-a format, la scurt timp după Soare, împreună cu toate celelalte planete, din sistemul nostru solar, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. După formarea Soarelui, un vast disc de gaz și praf numit disc protoplanetar s-a format pe orbita acestui corp ceresc. Treptat, materialul din discul de gaz s-a condensat în materie solidă, formând mici obiecte stâncoase numite planetezimale.

De-a lungul timpului, aceste obiecte s-au ciocnit între ele, formând meteoriți și asteroizi. În cele din urmă, obiectele au devenit suficient de masive încât forța lor gravitațională a început să atragă mai mult material, formând primele planete, inclusiv ceea ce cunoaștem astăzi ca Pământ.

Cum s-au format planetele?

Timp de decenii, formarea planetelor a fost unul dintre cele mai mari mistere ale astronomiei, asta și deoarece se cunoștea doar un singur sistem solar. Cu toate acestea, pe măsură ce telescoapele au devenit mai puternice, astronomii au început să descopere stele îndepărtate, care în prezent sunt în proces de formare a propriilor planete. În felul acesta, se poate înțelege cum s-a format și sistemul nostru solar.

Teoria general acceptată este că Pământul s-a format acum 4,5 miliarde de ani. Terra de atunci era mult diferită față de cea din prezent. Nu exista o suprafață solidă, oceane și viață. Pământul era complet topit, cu o mare de magmă învăluind planeta care era în proces de formare. Cu toate acestea, peste câteva sute de milioane de ani, suprafața a început să se răcească, iar magma s-a solidificat și astfel s-a format prima crustă. Erupțiile vulcanice au fost o constantă pe suprafața tânărului Pământ, iar gazele emise au dus la formarea primei atmosfere.

Pe măsură ce presiunile au început să se stabilizeze la suprafață, vaporii de apă din atmosferă s-au putut condensa în formă lichidă și, după multe milioane de ani, au început să apară primele oceane. Așadar, la mai bine de un miliard de ani de la apariția lui, cu aproximativ 3,8 miliarde de ani în urmă, planeta noastră era acoperită de apă și avea o atmosferă.

Pământul a fost aproape distrus din cauza unei coliziuni catastrofale care a avut loc la scurt timp după formarea planetei. Oamenii de știință cred că Terra s-a ciocnit cu o planetă de dimensiunea lui Marte în urmă cu aproximativ 4,4 miliarde de ani. Coliziunea ar fi trebuit să distrugă ambele corpuri cerești, însă impactul nu a fost frontal și astfel Pământul a supraviețuit. Ciocnirea a dus la ejectarea unei cantități masive de resturi pe orbită, care s-au unit şi au format Luna.

Cum a apărut viața pe Terra?

Apariția vieții pe Terra este un mister, însă cele mai vechi organisme biologice datează din urmă cu aproximativ 3,7 miliarde de ani, totuși unele teorii sugerează că viața s-ar fi putut forma încă de acum 4 miliarde de ani. Din păcate, nu au mai rămas multe roci din aceste epoci timpurii ale istoriei Pământului pentru a putea fi analizate. Cu toate acestea, un lucru care se poate spune cu certitudine este că formarea vieții a schimbat planeta pentru totdeauna, potrivit worldatlas.com.

Foto: worldatlas.com