Cum arată cel mai mare fruct din lume? Poate atinge si 45 kg

de: Sorin Florea
15 12. 2020
jackfruit
cel mai mare fruct din lume

Cel mai mare fruct din lume. Jackfruit (Artocarpus heterophyllus), cunoscut și sub numele de „Copacul lui Jack”, este o specie de pom din familia smochinelor și a dudului. Fructul este originar din Asia de Sud-Est, mai exact India. Ulterior, acesta a fost cultivat în mai toate zonele tropicale, precum Thailanda, Malaezia, Indonezia și Brazilia, pentru fructele, semințele și lemnul său.

Jackfruit are gust de carne de porc

Fructul acestui copac are o greutate ce poate varia între 5 și 45 de kg. Este, de departe, cel mai mare fruct din lume și conţine sute de seminţe bogate în proteine, potasiu, calciu şi fier. Un lucru inedit îl reprezintă faptul că, atunci când este preparat, fructul capătă un gust de carne de porc. Ciudat, nu-i așa?

Este un miracol. Poate oferi atât de multe substanţe nutritive. Dacă mâncaţi 10-12 boabe din acest fruct, nu veţi avea nevoie de hrană timp de jumătate de zi, a declarat Shyamala Reddy, cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India, pentru independent.co.uk.

Proprietățile lui jackfruit

Specialiștii în sănătate sunt încântați de acest fruct și consideră că este darul naturii de a ajuta organismul uman în lupta cu anumite boli grave, deoarece ajută în prevenirea apariţiilor celulelor canceroase. Fructul conține o cantitate semnificativă de fitonutrienţi, izoflavone, lignani şi saponine.

Alte caracteristici ale jackfruit-ului:

  • Frunzele copacului sunt o sursă bogată de hrană pentru animalele erbivore.
  • Coaja fructului de culoare portocalie este folosită, de obicei, pentru a produce vopsea de haine.
  • Pomii produc o substanţă lipicioasă care poate fi folosită cu rol de adeziv.

Jackfruit poate fi copt, consumat sub formă de suc, chips-uri, îngheţată, chiar şi făină de copt. Fructul reprezintă o importantă sursă de hrană, în special, pentru zonele mai sărace ale globului. Un singur copac poate produce sute de fructe într-un sezon, care sunt bogate în vitamina C, în timp ce seminţele sunt bogate în proteine, potasiu, calciu şi fier. Fructul a devenit foarte popular în comunitățile vegetariene, pentru gustul său care înlocuiește cu succes carnea.

Aşa arată fructul la interior

Foto: Wikipedia