Cum arată arborele de 3.000 de ani care încă are fructe?

de: Claudiu Petrișor
19 06. 2019
oras
Maslin

Cum ar fi să întâlnești o viețuitoare sau o plantă cu vârsta de 3.000 de ani? Imposibil? Nu chiar. În Grecia există un măslin care și-a câștigat pe merit titlul de cel mai bătrân măslin din lume. Ba mai mult, copacul aflat la o vârstă venerabilă (peste 3.000 de ani), încă are fructe din care se produce ulei de măsline.

Într-o zi, cu aproximativ 3000 de ani în urmă, într-un moment în care civilizația minoică încă mai domina Creta și cu mult înainte de apariția Greciei Clasice, o măslină a căzut la pământ în satul Ano Vouves. Sau poate că a fost plantată deliberat acolo de o mână umană. Astfel, a luat naștere unul dintre cei mai bătrâni măslini care se găsesc astăzi pe Pământ.

Cel mai bătrân măslin

Vârsta copacului nu poate fi determinată cu precize. Se crede că măslinul are între 2.000 și 4.000 de ani. Sunt oameni de știință care consideră că măslinul are 4.000 de ani întrucât în apropierea satului Ano Vouves au fost descoperite două cimitire cu o astfel de vechime. Totuși, majoritatea locuitorilor și cercetătorilor eleni vorbesc despre vârsta de 3.000 de ani.

E adevărat că existe insecte care pot exploda la comandă?

În anul 2012, primăria din Platanias a strâns 55 de kilograme de măsline din milenarul arbore pe care le-au transformat în ulei de măsline. 5 litri de ulei au fost fabricați la vremea respectivă.

În anul 1997, arborele a fost declarat monument natural protejat și este vizitat anual de mii de turiști din întrega lume.

Curiozități despre măsline:

  • Culoarea uleiului de măsline poate varia de la verde maroniu, până la galben deschis. Culoarea nu influențează însă și calitatea acestuia;
  • Conform statisticilor, 90% din măslinele recoltate sunt folosite pentru a face ulei de măsline. Doar 10% dintre ele se servesc întregi, la masă;
  • Cu cât arborele de măslin este mai bătrân, cu atât fructul este mult mai valoros;
  • La nivel mondial, Spania conduce în topul consumului de ulei de măsline pe cap de locuitor.

Foto: epod.usra.edu