Cum a murit Ion Luca Caragiale? Ce l-a răpus pe marele dramaturg?

de: Sorin Florea
03 08. 2020
Ion_Luca_Caragiale

Ion Luca Caragiale s-a născut 1/13 februarie 1852 la Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, și a murit pe 9 iunie 1912 la Berlin. De-a lungul vieții sale, acesta a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Ulterior, a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

În anul 1904, Ion Luca Caragiale s-a auto-exilat împreună cu familia sa la Berlin. Acesta a luat această decizie după ce a pierdut procesul cu un publicist, pe nume Caion, care l-a acuzat că a plagiat piesa „Năpasta”. Caragiale a părăsit țara scârbit de oameni și de atitudinea lor. La plecare acesta a rostit următoarele cuvinte: „Nu mai pot trăi aici! E prea grea duhoarea.”

Bunul său prieten Alexandru Vlahuță a încercat de mai multe ori să îl convingă să se reîntoarcă în țară, însă fără succes. Dramaturgul îi răspunde lui Vlahuță, printr-o scrisoare care scoate în evidență caracterul societății românești din acea perioadă. Geniul lui Caragiale se poate vedea din cuvintele de mai jos, fiindcă acestea par a fi la fel de actuale ca astăzi.

Pentru nimic în lume n-aş părăsi acest colţ de viaţă străină pentru a mă reîntoarce în patrie. Să mai văd ceea ce am văzut, să mai sufăr ceea ce am suferit, aceleaşi mutre, aceleaşi fosile cari conduc viaţa publică, otrăvindu-te numai cu privirile lor stupide şi bănuitoare. Nu, dragul meu, nu. M-am exilat şi atâta tot. Aerul de aicea îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi n-am ce căuta într-o ţară unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iară munca şi talentul, viţii demne de compătimit, îi scria dramaturgul lui Vlahuţă.

Ion Luca Caragiale a murit discret

Cel mai mare dramaturg al României a murit la vârsta de 60 de ani în locuința sa din Berlin. Scriitorul a fost găsit decedat în dimineaţa zilei de 22 iunie 1912 de către fiica şi soţia sa, care au auzit în noaptea precedentă cum acesta tuşea extrem de puternic. Se pare că acesta suferea de ceva vreme și de arteroscleroză. La vremea respectivă, medicii legişti germani au stabilit drept cauză a morţii problemele cardiace de care suferea scriitorul.

A murit discret de parcă s-ar fi jenat să tulbure liniştea sufletească a celor dragi cu mizeriile ultimelor sale clipe. Cauza morţii lui Caragiale este arteroscleroza, combinată cu boala de inimă de care se stinsese aproape tot neamul lui Caragiale, menţionează biografii B Jordan şi Lucian Predescu în cartea ”Tragicul destin al unui mare scriitor”.

Sicriul cu I.L. Caragiale a avut probleme la întoarcerea în țară

Inițial, trupul neînsufleţit a fost depus în capela bisericii protestante din localitatea germană Schoeneberg pentru ca mai apoi sicriul să fie adus în țară.

În timpul transportului au fost înregistrate mai multe neplăceri. Sicriul şi actele au fost pierdute. Astfel, pentru că nu mai avea documente, coșciugul a stat vreo două săptămâni prin gările din Austria și Germania până a ajuns în cele din urmă în România.

Ion Luca Caragiale a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, din București. Printre numele mari care l-au condus pe ultimul drum s-au numărat Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuţă, sau Emil Gârleanu.

Foto: ro.wikipedia.org