Cum a murit Aurel Vlaicu? Atac de cord sau defecțiune tehnică?

de: Ana-Maria
11 12. 2020
2019_03_04_1_aurel-vlaicu-si-sibiul_21056
Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu a fost un inginer și inventator român, unul dintre pionierii aviației române și mondiale. În septembrie 1913 el și-a propus să realizeze un zbor în premieră, și anume traversarea Munților Carpați la bordul aparatului de zbor pe care îl inventase. El își dorea să fie primul în condiţiile în care și alți piloţi îşi anunţaseră aceeași intenţie.

Temerara sa încercare a fost, însă, curmată brusc în dreptul localității prahovene Bănești, acolo unde avionul s-a prăbușit din motive neelucidate. De altfel, cauza morții sale este și astăzi o necunoscută: atac de cord sau defecțiune tehnică? Aurel Vlaicu avea doar 30 de ani.

În fatidica zi de 13 septembrie, a decolat de pe aerodromul Cotroceni la bordul aparatului de zbor botezat „Vlaicu II”. După un prim zbor de aproximativ 40 de minute el a aterizat pe o miriște situată la 13 km nord de Ploiești pentru realimentarea avionului. Ca o premoniție, Vlaicu și-a cercetat avionul în cele mai mici detalii, lucru pe care de obicei nu îl făcea.

„Să ne vedem la Braşov!”, au fost cuvintele care au răsunat dinspre avionul lui Vlaicu, care a decolat în ceea ce avea să fie ultimul său zbor. A urcat la vreo 250 de metri altitudine, a trecut de Câmpina, însă realizând că nu se mai putea înălța, Vlaicu a decis să se întoarcă spre Câmpina.

Conform înțelegerii pe care o avea cu prietenii săi, G. Magnani şi C. Silişteanu, care îl urmăreau de la sol într-o mașină, el urma să aterizeze pe o pajiște situată în apropiere de șosea pentru a putea fi văzut de cei doi colaboratori ai săi.

Aurel Vlaicu, moarte suspectă

În apropiere de Bănești, Vlaicu a efectuat un viraj larg şi a început să coboare, căutând un loc de aterizare convenabil. Când mai avea doar 50 de metri până la sol, din cauza unei rafale puternice de vânt, avionul pilotat de cel care avea să fie supranumit  „Vulturul Carpaţilor” a fost izbit violent de pământ cu o aripă. Potrivit adevărul.ro,  Vlaicu nu a avut nici o șansă, murind pe loc.

Cauzele care au dus la prăbușirea avionului nu se cunosc nici astăzi. Presa de la acea vreme a scris că aparatul de zbor nu părea să aibă vreo problemă tehnică și că, cel mai probabil, Aurel Vlaicu ar fi suferit un atac de cord care i-a fost fatal.

Interesant este faptul că medicul personal al lui Vlaicu, V. Hâncu, declara la acel moment că starea sănătăţii pacientului său ar fi fost cauza principală a prăbuşirii avionului, acesta suferind de o boală de rinichi și fiind epuizat fizic. De asemenea, doctorul spunea că, cel mai probabil, Vlaicu a murit în timp ce zbur din cauza unui atac de cord.

Foto: Wikipedia