Cum au decurs întâlnirile dintre Regele Mihai I și Hitler?

de: Ana-Maria
16 10. 2020
OWNhNDEwZDNhYjk1NjIzYzc5ZmRlNjMxOWM1ZTUwOA==.thumb

Regele Mihai I a acordat un interviu Europei Libere unde a povestit despre lovitura de stat din data de 23 august 1944. Tot atunci a vorbit și despre întâlnirile la care a stat față în față cu Adolf Hitler.

El l-a întâlnit prima oară când s-a întors din Anglia și Franța, în anul 1938. Tatăl său, Regele Carol al II-lea și Adolf Hitler au discutat, însă Regele a mărturist că nu a știut niciodată ce au vorbit, deoarece aceștia au vorbit în germană.

În anul 1940, Regina Elena a vrut să călătorească la Florența pentru a rezolva anumite treburi. Antonescu le-a dat permisiunea, însă le-a spus că trebuie să se vadă cu Mussolini și cu Hitler. Astfel, mareșalul le-a planificat călătoria încât să meargă la Florența prin Berlin, capitala Germaniei.

Regele Mihai I a servit ceai la aceeași masă cu Hitler

Regina Elena nu a vrut ca aceste întâlniri să aibă loc, însă au luat prânzul cu Hitler la Berlin. Deși aceasta știa un pic limba germană și au avut translator, întâlnirea nu a fost una folositoare.

Regele Mihai I își amintește că discuția a ajuns la un subiect care îl interesa pe Hitler. În acel moment, dictatorul a transformat toată întâlnirea într-un discurs adresat celor care se aflau acolo doar pentru a lua prânzul.

Totul a durat câteva minute, Regele spunând că avea în față un om „turbat, dar calculat, convins că are o misiune şi decis să o îndeplinească, indiferent de preţ”. De asemenea, el a mărturisit că nu i-a fost teamă de Hitler și nu i s-a părut înfricoșător: „eram atât de îndepărtați din punct de vedere al mentalităților, încât atitudinea lui intimidantă m-a deranjat precum apa penele raței.”

Pe 23 august 1944, Regele Mihai I a transmis un mesaj de maximă importanţă pentru viitorul ţării. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”.

Adolf Hitler s-a sinucis la Berlin pe 30 aprilie 1945, cu puțină vreme înainte de finalul celui de-al Doilea Război Mondial. „Generalii mei m-au trădat, iar soldații nu mai vor să continue, așa că eu nu mai pot merge înainte”, ar fi spus Fuherul cu câteva clipe înainte să se sinucidă.

Foto: Digi24