Comuniștii au schimbat numele unui oraș din România pentru că „era prea țărănesc”

de: Sorin Florea
10 12. 2021
RO_SJ_Zalau
Comunistii au schimbat numele orasului de resedinta al unui judet pentru ca "era prea taranesc"

Perioada în care comuniștii au fost la putere, în România, a fost una de tristă amintire. Prostia și tupeul au fost ridicate la rang de artă, iar adevărații intelectuali ai țării au fost trași pe linie moartă. Așa se face că numele unui oraș a fost schimbat, fiindcă era considerat „prea țărănesc”.

Orașul Zalău, din prezent, s-a numit inițial Zălau. Comuniștii au decis schimbarea numelui, din senin, fiindcă era considerat prea țărănesc. Mai precis, în anii ’70, unei prim-secretare a vremii nu i-a plăcut numele orașului și a decis să îl schimbe. Drept urmare, Zălau a devenit Zalău, iar locuitorii nu s-au mai numit zălăuani, ci zalăuani.

Zalău, termen de sorginte maghiară

Tovarăşa prim-secretar al comitatului Judeţean Sălaj al P.C.R. i-a cerut în anii ’70 profesorului Ștefan Pascu să schimbe numele orașului din Zălau în Zalău, fiindcă cel vechi este asociat cu oamenii din mediul rural. Inițial, profesorul s-a opus, afirmând că termenul Zălau este unul românesc, însă într-un final a cedat și a acceptat modificarea.

Potrivit istoricilor, actuala denumire a orașului Zalău, ar fi una de sorginte maghiară. Multe dintre persoanele care au prins acele vremuri, încă folosesc vechiul termen de Zălau.

Cea mai veche denumire românească pare a data din 1808 şi apare în lucrarea lui Johann Lipzky (Repertorium locorum objectorumque in XII tabulis mappae regnorum Hungariae, Slavoniae, Croatiae et confinium militarium Magni item Principatus Transilvaniae ocurantium. Buda). După numele unguresc şi cel german, cel românesc este Zilahu, Zalahu. (…) S-a văzut deci că pe parcursul a 170 de ani numele românesc al oraşului a fost Zilah/Zelahu, Zelau şi Zălau, uneori dublate de toponimul maghiar Zilah.

Concluzia este că ignoranţa a învins românismul şi în loc să fim dintr-o localitate românească Zălau şi zălăuani, am ajuns dintr-o eroare naţionalistă, într-o localitate ungurească Zalău şi să fim zalăuani!, a afirmat istoricul Nicolae Gudea, profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai Cluj Napoca, potrivit adevarul.ro.

Curiozități despre orașul Zalău

  • Zalău este municipiul de reședință al județului Sălaj. Orașul are o populație de 56.205 locuitori, potrivit recensământului din anul 2011. Suprafața municipiului măsoară 90,09 de km pătrați.
  • Inițial, orașul s-a numit Zălau, însă comuniștii l-au schimbat în Zalău, fiindcă era considerat prea țărănesc.
  • Potrivit descoperirilor arheologice, în această regiune au fost oameni încă din neolitic, adică acum aproximativ 6.500 de ani în urmă.
  • Zalău este situat în apropierea graniței fostului Imperiu Roman, mai precis la 8 km de castrul roman de la Porolissum – cea mai puternică fortificație cu rol de apărare din partea de nord-vest a provinciei romane Dacia. În epoca medievală reprezenta spațiul de trecere dinspre centrul Europei înspre inima Transilvaniei, prin binecunoscutul „drum al sării”. Azi, municipiul Zalău, situat pe axa Cluj-Napoca–Satu Mare–Petea, DN1F–E81, este conectat la o rețea rutieră cu acces spre Europa de Vest, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org