Cine poate deschide procedura succesorală? Ce acte trebuie pentru succesiune?

de: Sorin Florea
13 07. 2020
procedura succesorala

Procedura succesorală și actele necesare. Deschiderea procedurii succesorale presupune moartea unei persoane, care poate fi o neplăcere pentru unii, însă o mare bucurie pentru alții. Cu alte cuvinte, succesiunea înseamnă împărțirea bunurilor între moștenitorii persoanei decedate. Trebuie specificat că ordinea în care se împart bunurile materiale este reglementată de Codul Civil.

Cine poate deschide procedura succesorală?

Potrivit legii în vigoare, copiii naturali și soțul sau soția decedatului sunt cei care moștenesc bunurile acestuia. În egală măsură, copilul nenăscut este și el considerat moștenitor. Totodată, moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din bunuri. Un caz mai rar este atunci când persoana moartă nu are soț/soție, descendenți sau alte rude, astfel toate bunurile acesteia trec în proprietatea statului.

Cum deschizi o procedură succesorală?

Pentru ca o procedură succesorală să fie deschisă, ea trebuie făcută la biroul notarial a cărui activitate aparține de circumscripția judecătoriei unde persoana decedată a avut ultimul domiciliu. Trebuie știut că această procedură este valabilă doar dacă moștenitorii se înțeleg între ei și nu își contestă calitatea.

Dacă moștenitorii nu se înțeleg între ei, notarul public nu poate realiza cererea de succesiune, astfel situația poate fi rezolvată decât de instanțele judecătorești. De asemenea, atunci când se realizează procedura de succesiune pe lângă actele necesare este nevoie și de doi martori din afara familiei, cu vârsta minimă de 18 ani, care să nu fie puși sub interdicție, care să știe date personale despre defunct și care să fie la curent cu numărul moștenitorilor și calitatea acestora.

Care sunt documentele necesare?

Procedura succesorală poate fi deschisă imediat după decesul persoanei. Dacă trec mai mult de doi ani de la moarte, costurile pentru deschiderea acestei proceduri sunt mai mari.

Pentru deschiderea succesiunii ai nevoie de următoarele acte în original:

  • Certificatul de deces.
  • Actele de identitate ale tuturor moștenitorilor.
  • Certificatele de naștere și de căsătorie ale moștenitorilor.
  • Hotărârile judecătorești sau certificatele de divorț ale moștenitorilor, acolo unde situația o cere.
  • Certificatul de naștere și de căsătorie al soțului în viață/certificatul de deces al soțului/sentința ori certificatul de divorț, acolo unde situația o cere.
  • Adeverința de schimbare a numelui pe cale administrativă, acolo unde situația o cere.
  • Declarațiile de opțiune succesorală, după caz.
  • Testamentul, dacă acesta există.
  • Procura în formă autentică a persoanelor împuternicite să îi reprezinte pe moștenitori la succesiune, dacă aceștia nu pot fi prezenți în persoană.

Pentru a dovedi că bunurile au fost în proprietatea persoanei decedate trebuie să prezinți la procedura succesorală următoarele acte în original:

  • Actele de proprietate: contracte de vânzare – cumpărare, contracte de donație, contracte de schimb, acte de dare în plată, certificatele de moștenitor, hotărârile judecătorești și altele, în funcție de caz.
  • Certificatul de atestare fiscală în cazul bunurilor. Acesta are o valabilitate de doar 30 de zile de la data la care a fost eliberat.
  • Documentul de intabulare, planul de amplasament și releveu în cazul imobilelor ce sunt intabulate în cartea funciară.
  • Actul de concesiune al locului de veci și adeverința eliberată de către administrația cimitirului în care se află amplasat locul, dacă este cazul.
  • Titlurile la ordin sau la purtător/certificate de acționar/carnetele C.E.C și altele.
  • Extrasele de cont(uri).

Procedura de succesiune este una complexă, iar de ce le mai multe ori se ajunge în fața instanțelor judecătorești. În cazul în care situația este satisfăcătoare pentru toți moștenitorii, ea poate fi finalizată de către un notar public.

Foto: notariatstoica.ro