Cum se aleg personalitățile de pe bancnote?

de: Claudiu Petrișor
23 04. 2018
500

Bani, bani, bani. Asta visăm toată ziua și ne dorim să avem în mână bancnote cât mai mari. Totuși, deși zilnic folosim bancnote, rareori suntem atenți la chipurile personalităților care se află pe aceste bucăți de hârtie. Shtiu.ro vă prezintă cine se află pe bancnote și cum se aleg aceste personalități:

Bancnota de 1 leu NICOLAE IORGA (om politic)

Bancnota de 5 lei GEORGE ENESCU (compozitor)

Bancnota de 10 lei NICOLAE GRIGORESCU (pictor)

Bancnota de 50 lei AUREL VLAICU (aviator)

Bancnota de 100 lei ION LUCA CARAGIALE (scriitor)

Bancnota de 200 lei LUCIAN BLAGA (poet)

Bancnota de 500 lei MIHAI EMINESCU (poet)

Cum se aleg personalitățile pe bancnote?

Cine decide ce personalitate apare pe o anumită bancnotă? Se pare că Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie este cea care propune Consiliului de Administraţie al BNR, pe lângă macheta bancnotei, şi o personalitate românească. Ulterior, consiliul, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, este cel care decide forma finală a bancnotei. De-a lungul vremii, BNR a evitat apariția vreunei persoane controversate.

Curiozități despre bancnotele românești

  • Cinci personalităţi de pe bancnote au legături strânse cu județul Prahova. Caragiale s-a născut acolo, George Enescu, Nicolae Iorga și Nicolae Grigorescu au locuit în județul Prahova, iar Aurel Vlaicu a decedat în comuna Bănești din Prahova;
  • Fiecare bancnotă din România are 11 elemente de siguranță, astfel: Cerneala care îşi schimbă culoarea, filigranul, banda iridiscentă, firul de siguranţă, elementul de suprapunere, microtextul, imprimare vizibilă în lumina ultravioletă, imprimarea aurie, imprimarea în relief, microperforaţiile și imaginea latentă;
  • Pe bancnotele mai mari, cum sunt cele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei sunt imprimate cu cerneală pe avers elemente care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită bancnota.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?