Un astronaut care a ajuns pe Lună a descoperit că este alergic la… Lună

de: Sorin Florea
21 06. 2023
Schmitt

Unul dintre oamenii care a pășit pe satelitul natural al Pământului a descoperit că este alergic la… Lună. Astronautul Harrison H. Schmitt, membru în cadrul misiunii Apollo 17, a scris istorie în data de 7 decembrie 1972 când a plecat în călătorie spre Lună.

Misiunea a fost una îndeplinită cu succes, la bordul navei aflându-se comandantul Eugene Cernan, pilotul capsulei spațiale Ron Evans și Harrison  Schmitt ca pilot al vehiculului selenar, Challenger. După ce au aselenizat, Cernan și Schmitt au întreprins mai multe acțiuni printre care măsurarea temperaturii, profile gravimetrice, numărare de meteoriți, măsurători a electricității solului, măsurători a atmosferei, a radiațiilor cosmice și multe altele.

Aterizarea pe Pământ a avut loc în data de 19 decembrie 1972, capsula navei spațiale ajungând fără probleme în Oceanul Pacific, cei trei astronauți fiind teferi și nevătămați. Cu toate acestea, Harrison H. Schmitt a descoperit că are o mică problemă.

Harrison Schmitt

Astronautul, alergic la… Lună

După aselenizare, Harrison Schmitt și-a făcut treaba pentru care a fost trimis acolo, iar când a revenit în navă și-a dat jos costumul de astronaut și intrat în contact cu praful selenar care gravita în jurul cabinei. Atunci a observat că are ceva probleme de sănătate.

Prima dată când am simțit mirosul de praf, am avut o reacție alergică, nasul mi s-a înfundat, puteai auzi acest lucru în vocea mea. Dar, treptat, efectul a dispărut și până la a patra oară când am inhalat praf selenar nu l-am mai observat, a povestit Harrison Schmitt la festivalul spațial Starmus, în 2019, potrivit iflscience.com.

Potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA) ceilalți astronauți care au intrat în contact cu praful de pe Lună au suferit un fel de „guturai selenar”, care a persistat în unele cazuri și câteva zile. Harrison Schmitt a anunțat că inginerii lucrează la soluții pentru ca astronauții să nu mai intre în contact cu praful selenar.

Pentru unii indivizi, trebuie să aflăm dacă vor avea o reacție, dacă vor fi expuși în mod cronic la praful selenar. Acum sugestia mea este să nu-i lăsați niciodată expuși la praful selenar și există multe soluții de inginerie de când zburăm pentru a ține praful afară din cabină, pentru a-l ține departe de costum. Va fi în primul rând o problemă de inginerie, a adăugat Schmitt, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: iflscience.com și wikipedia.org