Cine a inventat offside-ul și cum arăta prima regulă?

de: Claudiu Petrișor
21 06. 2018
offside3

Una dintre cele mai complicate reguli care nu se aplică niciodată pe terenurile de fotbal ale copilăriei este offside-ul. Regula are însă o istorie aproape la fel de îndelungată precum cea a fotbalului.

Cine a inventat offside-ul?

Ofsaid (engleză offside), sau poziția afară din joc desemnează o poziție neregulamentară de joc în terenul advers, constând în depășirea fără minge a ultimului jucător din echipa adversă, de către un fotbalist care, când este pus în posesia mingii, se găsește mai aproape de linia porții decât oricare din jucătorii din formația opusă, cu excepția a cel mult unuia singur. Pare destul de greu, nu-i așa?

Sistemul VAR. Ce înseamnă VAR la fotbal?

Prima dată, regula offside-ului a apărut în anul 1863, la 15 ani după apariția primului cod de reguli fotbalistice redactate la Universitatea Cambridge. Documentul intitulat „Regulile de la Cambridge” a contribuit considerabil la diferenţierea fotbalului de rugby.

Astfel, regula offside-ului, în forma ei inițială, a fost ca un jucător să fie considerat în joc atunci când trei membri ai echipei adverse sunt mai aproape de linia propriei porţi.

Totuși, a mai fost o perioadă de început în care era considerat în offside un fotbalist care stătea în fața mingii (ceva asemănător cu rugby). Din fericire, această regulă nu s-a aplicat în mod oficial.

De-a lungul vremii, regula a suferit destul de multe modificări. Ultima schimbare notabilă a avut loc în anul 2015 atunci când FIFA a decis ca atunci când un jucător şutează pe poartă şi un coechipier se află în offside, în apropierea balonului, dar nu intervine, să se semnalizeze poziție afară din joc.

Rică Răducanu, primul portar surprins în offside

Altfel, când vine vorba despre offside, și țara noastră are un reprezentant de seamă. Rapidistul Rică Răducanu, fostul portar din Giulești, a fost primul goalkeeper surprins în offside. Ulterior, același lucru s-a mai întâmplat cu columbianul Rene Higuita.