Cine a fost Sfântul Andrei? De ce este ocrotitorul românilor?

de: Ana-Maria
30 11. 2020
Apostol-Andrey-Pervozvannyj

În fiecare an, la 30 noiembrie creștinii ortodocși, romano-catolici, luteranii și anglicanii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei. Acesta este considerat și ocrotitorul României, motiv pentru care sute de mii de români îi poartă numele.

El a creștinat poporul român, fiind primul dintre apostoli care a predicat Evanghelia la geto-daci, în Dobrogea. Etimologia numelui provine din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Sfântul Andrei l-a întâlnit pe Iisus

Sf. Apostol Andrei și Sf. Petru au fost frați și au fost fiii pescarului Iona. Ulterior, ei au devenit apostolii lui Iisus Hristos. Cei doi apostoli erau pescari de meserie ca tatăl lor, fiind originari din Betsaida, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii).

Sfântul Andrei a fost martor la botezul Mântuitorului, fiind unul dintre ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul. De la acesta din urmă a auzit cuvintele „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” în momentul botezului lui Iisus.

Faptul că l-a întâlnit pe cel care era așteptat de multă vreme de poporul evreu, l-a făcut pe Andrei a strigat emoționat în faţa fratelui său, Simon Petru, că l-a găsit „pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos”. Potrivit Evangheliei, Petru l-a întânit pe Iisus datorită fratelui său, Andrei.

Cum a devenit Sfântul Andrei, apostol al lui Iisus?

Evangheliștii Matei şi Marcu au detaliat cum a fost chemat Sfântul Andrei la apostolat.

„Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Şi le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4; 18-23).

Iisus i-a găsit pe cei doi frați la pescuit, adică muncind, iar chemarea acestora a evidențiat caracterul profund uman al celui care va deveni apostol și sfânt.

„Dumnezeu nu alege apostoli dintre leneşi, care-şi parazitează familia şi societatea, ci face sfinţi din cei care se ostenesc cinstit, aducând hrană pe masa familiei şi stabilitate socială. Asta spune mult despre caracterul lui Andrei, ulterior sfânt şi apostol, care ne-a şi creştinat ca popor. Munca duhovnicească, de a pescui sufletele oamenilor pentru Împărăţia lui Dumnezeu, începe cu banala osteneala cotidiană. Andrei era om al acţiunii, dur, neşovăitor şi călit în greaua îndeletnicire de pescar, calităţi care-i vor servi în misiunea complicată care îl aştepta”, a explicat preotul Mihail Săsăujan pentru Europa Liberă.

Credința în Dumnezeu i-a făcut pe Andrei și Petru să lase totul și să plece cu El. Nimic din ce aveau nu erau mai importante decât prezența și compania lui Iisus. Andrei, deși era un pescar sărac și analfabet avea ceea ce intelectualilor din Ierusalim le lipsea cu desăvârșire: abilitatea de a-l vedea pe Dumnezeu oriunde și oricând.

El și fratele lui s-au rupt de ceea ce însemna viața lor de până atunci și fără să-L întrebe pe Iisus Hristos unde îi duce, l-au urmat. Au mers după el, deoarece au simțit că dacă nu o vor face, viețile lor nu vor mai avea sens.

De ce a ajuns Sfântul Andrei în Dobrogea?

După Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, Sfântul Andrei a avut misiunea de creștinare a nemurilor. Toți apostolii au tras la sorți și au mers peste tot în lume să predice Evanghelia, adică să vorbească despre mântuirea lui Iisus Hristos.

Digi24 scrie că, potrivit tradiţiei Bisericii, acestui Întâi chemat i-a căzut sorțul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

Apostolul și însoțitorii săi au găsit o peșteră ca loc de odihnă și în acest fel este amintită prezența Sfântului Andrei în Dobrogea de tradiția și folclorul românesc. Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest loc cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei” în anul 1943. Aici se află, în prezent, un complex călugăresc nu mit Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei.

Ce înseamnă „Crucea Sfântului Andrei”?

Lângă Corint, la Patras a fost răstignit cu capul în jos, pe o cruce în forma de X Sfântul Apostol Andrei. Acesta a primit numele „Crucea Sfântului Andrei”. În țara noastră, numeroase biserici şi mănăstiri l-au luat ca ocrotitor și îl slăvesc în fiecare an.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât din anul 1995 ca ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie. El a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997. Mai mult de atât, a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului.

Foto: Wikipedia