Cine a fost primul român care a urcat pe Everest?

de: Claudiu Petrișor
16 01. 2020
everestttt
Vârful Everest

Vârful Everest este considerat a fi cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării. Aflat în Munţii Himalaya, vârful Everest a fost întotdeauna o provocare pentru alpiniştii dornici să doboare recorduri. Totuși, cine a fost primul român care l-a cucerit?

Primul român pe Everest

Primul om din istorie care a cucerit Everestul a fost Edmund Hillary, un alpinist originar din Noua Zeelandă. Alături i-a fost şerpaţul Tenzing Norgay. Hillary a atins vârful de 8848 m pe data de 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața (ora locală).

42 de ani mai târziu, adică în anul 1995, un român ajungea în premieră pe Everest. Pe data de 17 mai, Constantin Lăcătușu, originar din Piatra Neamț, devenea, în mod oficial, primul alpinist român care a urcat pe cel mai înalt punct de pe Glob. Fără șerpaș și, o bună parte din drum, fără oxigen.

„Am pășit pe acoperișul lumii pe la ora 13:45, după un chin ce mi s-a părut interminabil. (…) Am știut tot timpul că voi reuși, deși ultimele sute de metri au fost o probă de suferință dar și de motivație și determinare totală. (…) Am putut admira toată lumea de sus, la propriu”, avea să povestească ulterior Lăcătușu pentru sporttim.ro.

Constantin Lăcătușu nu s-a oprit aici. El a devenit singurul român care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente. (Elbrus-5.642 m, Kilimanjaro – 5.895 m, Everest – 8.848 m, Aconcagua – 6.962 m, McKinley 6.194 m, Puncak Jaya 4.884 m și Masivul Vinson 4.897 m).

Constantin Lăcătușu

Curiozități despre Everest:

  • La peste 8.000 de m altitudine, în aer se găseşte doar o treime din oxigenul disponibil la nivelul mării;
  • De-a lungul vremii, aproximativ 200 de oameni şi-au pierdut viaţa încercând să escaladeze Everestul;
  • Oamenii care mor în timpul ascensiunii sunt de obicei lăsați în urmă. Doar câteva dintre cele aproape 200 de cadavre au fost recuperate.
  • Avioanele nu zboară peste Everest. Avioanele pot zbura la altitudini de până la 12.000-13.000 de metri, în timp ce unele pot atinge chiar dublul înălțimii Everestului, așa cum este cazul unui Boeing-747. Cu toate acestea, culoarele de zbor ale aeronavelor comerciale nu trec pe deasupra Everestului deoarece munții creează o vreme de neiertat.

Foto: editiadedimineata.ro