Cine a fost Pavel Chinezu, faimosul luptător din Transilvania mai sângeros decât Vlad Țepeș?

de: Ana-Maria
19 10. 2020
11-4-595x264

Vlad Țepeș a devenit celebru datorită „țepelor” în care îi tragea pe cei care greșeau, însă istoricii spun despre Pavel Chinezu că a fost mai sângeros decât domnitorul muntean.

Legendele spun că acesta s-a născut în anul 1432, într-o familie bogată din zona Banatului. Pavel Chinezu (Cneazul) a lucrat ca morar și se spune că acesta avea o putere extraordinară încât reușea să ridice pietre de moară cu foarte mare ușurință.

Regele Ungariei, Matia Corvinul l-a observat cum ridică singur pietrele de moară și a decis să-l înroleze. Prin calităţile sale de războinic împotriva otomanilor a reușit să se facă remarcat în Transilvania.

Precursorii noștri din Evul Mediu foloseau pentru românescul cneaz și varianta chinez. De aici și porecla „chinezu”, nu că ar fi avut origini în străvechea împărăție din Extremul Orient.

Pavel Chinezu, apărătorul din Banat

Bătălia de la Câmpul Pâinii care a avut loc în anul 1479 i-a adus faima lui Pavel Chinezu. În acea perioadă Banatul era expus la invaziile turcești. Pavel era înverșunat pe turci din cauza cruzimilor pe care le comiteau atunci când pătrundeau în ținuturile locuite de către creștini.

La începutul lunii octombrie a anului 1479, turcii au intrat peste Ardeal cu o armată de 40.000 de soldați. Aflați în inferioritate numerică, doar 15.000 de soldați, oastea ardeleană a pornit împotriva lor. La bătălia de la Câmpul Pâînii, în calitate de conducător de oști, a luat parte și Laiotă Basarab cel Bătrân.

Deși erau mult mai puțini, victoria ardelenilor a fost adusă datorită îndemânării și forței herculane a lui Pavel Chinezu. Acesta i-a atacat pe pe otomani din spate, în toiul luptei. Câteva cete de turci s-au refugiat în munți, însă au fost măcelăriți de țăranii furioși.

Istoricii spun că victoria a fost sărbătorită cu mult fast. Chinezu a ieșit în evidență și acolo, deoarece în toiul petrecerii el a dansat cu turc în dinți și alți doi turci la subsuori, martorii fiind uluiți de forța sa, demnă de Hercule, scrie adevărul.ro.

De-a lungul timpului, Cneazul a participat la numeroase alte bătălii cu armatele otomane. Faptele sale extraordinare au depășit granițele și au fost apreciate chiar de papa Sixtus al IV-lea. Spre sfârșitul anului 1494, războinicul a murit în urma unor lupte petrecute în Serbia.

În anul 1974, formația Phoenix din Timișoara a înregistrat discul Mugur de fluier care conține o piesă care îl are ca personaj principal pe Pavel Cneazul.

Foto: Cunoaște Lumea