Cine a fost Oskar Schindler? Cum a devenit erou?

de: Sorin Florea
04 08. 2020
Oskar Schindler

Oskar Schindler s-a născut pe 28 aprilie 1908 la Zwittau, Moravia, Austro-Ungaria, și a murit pe 9 octombrie 1974 în Hildesheim, Germania. Acesta a fost un industriaș german, spion și membru al partidului nazist care a salvat de la Holocaust circa 1200 de evrei.

Cine a fost Oskar Schindler?

Povestea lui Oskar Schindler este una fascinantă, Schindler dovedind un caracter puternic în vremuri tragice. Acesta și-a pierdut toată averea în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, salvând de la gazare peste 1.000 de evrei prin angajarea lor în fabricile sale de emailuri și muniții din Polonia și Cehia de azi.

Oskar Schindler, un erou în timpul Holocaustului

Inițial, Schindler a fost interesat în obținerea unui profit cât mai mare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), însă a ajuns să piardă tot ce a agonisit într-o viață. Când naziștii au început să închidă lagărele din est, acesta a reușit să transfere muncitorii spre vest, într-o fabrică din Sudetenland, scăpându-i astfel de la moarte. În felul acesta, el și-a pierdut toți banii, salvând de la Holocaust aproximativ 1.200 de evrei.

În anul 1963 a fost distins cu titlul de „Drept între popoare” de către Yad Vashem în Israel. După terminarea războiului, acesta a fost ajutat financiar de organizații evreiești, apoi chiar de cei cărora le-a salvat viața, până la moartea sa în anul 1974.

Steven Spielberg a realizat un film numit „Lista lui Schindler”, bazat chiar pe evenimentele din acea perioadă, și este considerat o adevărată capodoperă cinematografică, obținând șapte premii Oscar și multiple alte distincții.

Viața lui Schindler

Schindler a crescut la Zwittau, Moravia, și a lucrat mai multe meserii până la aderarea sa la Abwehr, serviciul de informații militare al Germaniei naziste, în 1936. S-a alăturat partidului nazist în 1939. Înainte ca Cehoslovacia să fie ocupată de Germania în 1938, acesta a colectat informații despre căile ferate și mișcările de trupe pentru Guvernul german.

El a fost arestat pentru spionaj de către Executivul cehoslovac, dar a fost eliberat în condițiile Acordului de la München în 1938. Schindler a continuat să strângă informații pentru naziștii, care lucrau în Polonia în 1939 înainte de invazia Poloniei, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1939, Schindler a achiziționat o fabrică de emailuri din Cracovia, Polonia, și a angajat aproximativ 1.750 de lucrători, dintre care 1.000 erau evrei. Conexiunile sale l-au ajutat pe Schindler să-și protejeze muncitorii evrei de deportare și moarte în lagărele de concentrare naziste.

Vezi aici trailer-ul filmului „Lista lui Schindler”!

Foto: ro.wikipedia.org