Cine a fost deținutul care se ascundea sub Masca de Fier?

de: Sorin Florea
02 06. 2020
masca de fier

Deținutul cu Masca de Fier. Un eveniment nedeslușit, de-a lungul istoriei, a avut loc în anul 1703, în Franța, când un deținut a fost înmormântat, având fața acoperită cu o mască de fier. Nici până în ziua de astăzi nu se știe exact cine a fost acea persoană și de ce a avut fața acoperită.

De-a lungul vremii au fost lansate mai multe ipoteze, încercând să deslușească această enigmă. Un răspuns, care a produs un mare efect, a fost cel înaintat de Voltair, care a susținut că deținutul ar fi fost fratele geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea. Această ipoteză a stat la baza subiectelor romanelor „După douăzeci de ani” şi „Vicontele de Bragelonne”.

Istoricii ulteriori nu au fost de acord cu ipoteza lansată de Voltaire. Trebuie specificat că nu există date exacte despre acest deținut care ar fi fost fratele geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea. Singurul lucru cu certitudine este că la începutul anului 1679, la închisoarea Pignerol, unde se aflau cei mai periculoşi deţinuţi politici, se afla şi unul care avea fața acoperită cu o mască de catifea, de model veneţian, cu încuietori metalice, pe care, cu trecerea timpului, legenda a transformat-o într-o mască de fier. Pe toată perioada detenției, deținutul nu a vorbit cu nimeni, astfel că nu s-a putut afla pentru ce a fost condamnat.

Frica de adevăr

Camera din inchisoare era izolată fonic pentru a nu putea comunica cu nimeni, iar dacă ar fi scos un cuvânt cu cineva ar fi fost omorât. După decesul acestuia, celula a fost verificată minuţios, iar pereţii au fost chiar răzuiţi, apoi zugrăviţi din nou. Obiectele si vesela pe care le-a folosit au fost arse, iar vesela de argint şi de aur au fost topite. Autoritățile au luat aceste decizii de teama ca acesta să nu fi lăsat vreun mesaj pe undeva.

Ipoteze legate de omul care se afla sub Masca de Fier

Cu trecerea timpului, au fost lansate mai multe ipoteze, iar Masca de Fier a fost atribuită mai multor persoane. Conform unor versiuni, sub acea mască se afla un tânăr nobil, de origine străină, şambelanul reginei Anna de Austria şi tatăl natural al lui Ludovic al XIV-lea.

O altă ipoteză lansată, în acea perioadă, susținea că omul cu fața acoperită era contele de Vermandois, fiul nelegitim al lui Ludovic al XIV-lea şi al doamnei Lavalliere, care l-a insultat moral pe rege. Indiferent cine s-a aflat sub acea mască, un lucru este cert, niciodată nu vom știi cu exactitate acea persoană.

Foto: livescience.com