Cine a adus shaorma în România?

de: Claudiu Petrișor
25 05. 2020
saorma
Shaorma

„Doar kebabul și shaorma/ E mai bune decât ciorba”, spunea în urmă cu ani buni un cântec românesc. Astăzi, marile orașe sunt pline ochi de shaormerii. Totuși, cine a fost cel care a adus pentru prima dată shaorma (nr. șaorma în lb. română) în țara noastră?

Părintele shaormei pe meleagurile mioritice este un libanez pe nume Nassar Ghaleb. Acesta a ajuns în România în 1979, în perioada studenției, pentru a urma medicina la facultatea din Iași. În anul 1991, la puțină vreme după Revoluție, libanezul a deschis primul fast-food oriental lângă Stadionul Ștefan cel Mare din Capitală.

Visul lui Nassar Ghaleb a fost să se lupte cu doner-ul turcesc, care invadase deja multe țări din Europa în acea perioadă. Produsul a avut succes și în câteva luni era coadă la fast-food-ul libanezului.  Ideea libanezului a fost preluată de comunitățile siriene, palestiniene și turcești din București care au contribuit și la perfecțiunea preparatului. Ulterior, Nassar Ghaleb a fondat prima fabrică de lipii din România.

Astăzi, Nassar Ghaleb deține mai multe afaceri printre care Restaurantul Soleta de lângă Plaja Modern din Constanța, restaurantul libanez din zona Dacia din Constanța, Comfort Suites, singurul hotel de 5 stele din Predeal sau Hotel Florida din Stațiunea Mamaia. Nassar Ghaleb mai este și proprietarul unei școli private.

Nassar Ghaleb

Șaorma românească, diferită de shaorma arăbească

În România, o șaorma este formată din lipie, carne de pui, de vită sau de miel, cartofi prăjiți, roșii, castraveți murați, varză și diferite sosuri. Produsul vândut pe piața de la noi este foarte diferit de cel arăbesc. O shaorma tradițională arăbească trebuie să conțină salată tabbouleh, vinete, salată fattoush. Cât despre sosuri, la arabi, toate sunt pe bază de năut.