Ceai versus cafea, „războiul” lichidelor! Ce este mai sănătos să bei dimineața, ceai sau cafea?

de: Bogdan Andu
15 01. 2024
cafeaua

Dimineața este cea mai importantă parte a zilei. În funcție de cum ne trezim și starea de spirit pe care o avem, așa vom fi tot restul zilei. Cei mai mulți dintre oameni obișnuiesc să bea o ceașcă de ceai sau cafea. Cu toate acestea, cum este mai sănătos să-ți începi ziua, cu cafeaua sau cu un ceai?

Cafeaua sau ceaiul, ce este recomandat?

Sănătatea este cel mai important punct al vieții noastre. Dimineața este cel mai important punct al dimineții. După un somn lung și odihnitor, starea de spirit a întregii zile este influențată de dimineață. De cele mai multe ori, începutul zilei ne pune în fața unei alegeri grea între ceai sau cafea.

Fiecare băutură ale gustul propriu și sunt asociate diferitelor culturi. Luând cel mai bun exemplu, turcii sunt băutori înrăiți atât de cafea, cât și de ceai. Care din cele două băuturi este mai sănătoasă? Haideți să vedem beneficiile fiecărei băuturi în parte.

Beneficiile ceaiului dimineața:

  1. Ceaiul, în special cel verde, conține un nivel ridicat de antioxidanți. Aceștia ajută la combaterea bacteriilor și la menținerea sănătății celulare;
  2. L-theanina este un aminoacid care are un efect de relaxare, contribuind concret la reducerea stresului și a anxietății;
  3. Ceaiul conține mai puțină cofeină.

Beneficiile cafelei dimineața:

  1. Cafeaua este apreciată pentru capacitatea de a oferi un impuls imediat de energie datorită cafeinei;
  2. Consumarea unui nivel normal de cafea poate ajuta la accelerarea metabolismului, ceea ce poate fi benefic pentru cei ce doresc să-și mențină greutatea;
  3. Studiile au arătat că un nivel normal de cafea poate avea beneficii cognitive.

Pare greu de ales între cele două, pentru că ambele au diverse beneficii care ajută organismul să treacă peste încă o zi.

Astfel că, cel mai important este să ne ascultăm propriul organism, pentru că fiecare dintre noi reacționează diferit la cafeină. Este esențial ca în ambele cazuri să evităm adăugarea excesivă de zahăr sau alți aditivi și totul va fi în regulă.

Ce tip de ceai beau românii?

Industria ceaiul nu are o istorie foarte îndepărtată în România. În ultimii ani însă, această băutură a ajuns printre preferatele românilor. Putem găsi aproape orice tip de ceai în toate magazinele și supermarketurile din țară.

Iată care sunt cele mai consumate tipuri de ceai din România:

  • Ceai negru. Se consumă simplu, cu adaos de lămâie, miere sau zahăr;
  • Ceai de fructe. O opțiune populară, atât pe timp de iarnă, cât și vara. Marele avantaj al acestuia este că se poate consuma la fel de bine și rece, cu gheață;
  • Ceai de plante. Ceaiurile de plante sunt adesea asociate cu răcelile. Mușețel, mentă, tei, sunătoare sau coada șoricelului sunt printre cele mai consumate.

Foto: Depositphotos.com