Ce sunt culorile acrilice? Care este diferența dintre tempera și acuarelă

de: Ana-Maria
18 01. 2021
culori acrilice
culori acrilice

Mulți oameni au un adevărat talent artistic, iar pasiunea lor pentru artă îi conduce uneori spre culmile unui adevărat succes în această activitate. Cei care realizează diferite picturi care descriu stări, emoții sau lucruri folosesc de cele mai multe ori culori acrilice.

Cuorile acrilice pot fi utilizate pe lemn, metal, țesături și ceramică. Acestea sunt folosite în tehnici de pictură decorativă și finisaje pentru a decora obiecte din viața obișnuită.

Ce sunt culorile acrilice?

Sunt foarte multe culori disponibile, din această cauză poate fi dificil de știut care sunt cele mai potrivite atunci când se realizează o pictură cu acrilice. Toată lumea știe că un curcubeu se poate realiza din cele trei culori primare (albastru, roșu și galben), însă unii preferă să stoarcă o anumită culoare dorită direct dintr-o tub. Unele culori din tub sunt pur și simplu mai strălucitoare sau mai întunecate.

Cu toate acestea, uneori este greu de cumpărat sau de transportat fiecare culoare și tub de vopsea disponibil, așa că limitarea paletei de culori prin amestecarea lor este o abilitate importantă.

Deși există multe palete de culori limitate care ar putea fi folosite pentru a începe o pictură cu acrilice, culori ca roșu, albastru intens, galben, alb, negru, maro, verde, portocaliu, violet alcătuiesc o paletă de bază bună de culori acrilice și din aceasta se pot amesteca toate culorile dorite.

Diferența dintre culorile acrilice și tempera sau acuarelă

Împreună cu accesorii, cum ar fi pensule de calitate se poate obține precizie în conturarea unor nuanțe vii care se păstrează chiar și după ce se usucă pictura. Comparativ cu tempera sau culorile de tip acuarelă, cele acrilice au aderență pe orice suprafață.

Imediat după finalizarea picturii, culorile acrilice se usucă după un sfert de oră, în timp ce celelalte au nevoie de timp îndelungat pentru o uscare completă. Desigur, este important și stratul de culoare aplicat pentru că acesta ar putea prelungi timpul de uscare.

Imediat după uscare se poate observa flexibilitatea straturilor acrilice. Ele nu se fisurează așa cum se întâmplă în cazul culorilor de ulei. Mai mult de atât, aspectul său mat și pigmentarea puternică, o dată așternute sunt greu de șters de pe suprafețele colorate.

Ceea ce este foarte important de știut în utilizarea culorilor acrilice este faptul că nu au miros și nu conțin vapori toxici. Se pot folosi în orice spațiu, indiferent de mărimea acestuia.

În funcție de tipul de pictură care urmează a fi realizat și de tehnică, sunt disponibile trei variante de culori acrilice: fluide, medii și dense. Cele fluide se pot aplica cu pensule, cele dense au nevoie de pensule speciale sau un cuțit de pictură. Mai mult de atât, se pot dilua cu cu apă sau parfum.

Foto: Pexels.com