Ce saturație de oxigen trebuie să ai și cum se monitorizează aceasta?

de: Ana-Maria
18 10. 2021

Saturația în sânge reprezintă o etapă deosebit de importantă în evaluarea stării generale de sănătate a pacientului infectat cu SARS-CoV-2. În contextul actual al pandemiei generate de noul coronavirus trebuie să acordăm o atenție sporită simptomelor care indică scăderea nivelului de saturație a oxigenului în sânge. 

În cazul în care bolnavul se află în izolare și îngrijirii la domiciliu acesta va trebui să știe care sunt nivelurile normale ale saturației de oxigen și cum o poate monitoriza.

De ce este necesar să știm saturația de oxigen?

Saturația de oxigen este unul dintre cei mai importanți indicatori pentru sănătatea omului. Un nivel scăzut al acesteia poate duce la apariția unor complicații și, implicit, la necesitatea asistenței medicale de urgență sau chiar a unei măști de oxigen.

COVID-19 este o boală ce poate avea evoluții imprevizibile, într-un termen extrem de scurt. De aceea, saturația de oxigen în sânge este utilă în special în cazul afecțiunilor care apar la nivelul sistemului respirator sau circulator, printre care și COVID-19.

Care sunt valorile normale ale saturației de oxigen?

Nivelul normal al saturației de oxigen în sânge, spun medicii, are valori ce se situează între 95 și 100%.

O valoare a saturației de oxigen care scade sub 95% indică faptul că pacientul are nevoie de monitorizare permanentă.

În schimb, o valoare mai mică de 90% este echivalentă cu hipoxemia (n.n. – diminuarea cantității de oxigen din sângele arterial), iar în această situație doar cadrele medicale pot interveni deiarece este nevoie de oxigen suplimentar.

Cum monitorizăm saturația de oxigen?

În cazul pacienților bolnavi de COVID-19 care se izolează și se tratează la domiciliu, chiar și a celor asimptomatici, medicii recomandă folosirea unui pulsoximetru. Este vorba despre un dispozitiv care măsoară pulsul și saturația de oxigen în sânge.

În același timp, este necesar să știm cum să folosim în mod corect pulsoximetrul. Astfel, acest dispozitiv trebuie folosit de două ori pe zi, pe degetele calde, deoarece citirea obținută pe un deget rece poate să nu fie la fel de exactă.

De asemenea, mai există și alte gadget-uri care te ajută să monitorizezi saturația de oxigen din sânge, cum ar fi brățările fitness și smartwatch-urile.

În cazul în care saturația scade sub 95%, pacientul va trebui să ia legătura de urgență cu medicul de familie sau chiar să sune la 112 deoarece va fi necesară o evaluare clinică a bolnavului și, chiar spitalizare.

De ce scade saturația de oxigen?

Un nivel scăzut al saturației de oxigen din sânge poate fi provocată de diverse afecțiuni, între care amintim:
• apneea de somn;
• bolile de inimă, inclusiv anomaliile cardiace;
• astm, emfizem pulmonar, pneumonie, bronșită sau orice altă afecțiune a plămânilor;
• anemia severă.

Foto: Pexels.com și Unsplash.com