Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

de: Bogdan Andu
20 12. 2022
Capșa

Ne place sau nu să recunoaștem, prăjiturile fac viața mai dulce și mai frumoasă. Pentru a hrăni sentimentul patriotic, trebuie spus că în București au fost inventate unele dintre cele mai delicioase dulciuri. Unde? La Cofetăria Capșa, un loc freceventat de cele mai importante personalități ale epocii. Ce prăjituri a dat lumii marele Capșa?

Ce prăjituri au fost inventate la Cofetăria Capșa din București?

Grigore Capșa a fost poate cel mai important cofetar pe care l-a avut vreodată România. Anii de ucenicie i-a petrecut în laboratorul cofetăriei fraților mai mari, iar la vârsta de 23 de ani pleacă la Paris pentru a învăța să stăpânească această taină.

Întoarcerea în țară l-a făcut să înființeze cea mai cunoscută cofetărie din capitală, Capșa. De-a lungul vremii, cofetăria a găzduit oameni celebri atât pe plan local, cât și internațional. Numeroase premii naționale și nu numai i-au fost acordate, fiind chiar și furnizor ai Caselor Princiare Române și Sârbe. Specialitatea casei era ca la fiecare masă festivă în onoarea unei personalități de seamă să fie produsă o nouă specialitate unică.

Astfel că, în anul 1920, Capșa inventează Prăjitura Joffre. Aceasta este închinată celebrului mareșal francez Joseph Jacques Cesaire Joffre. Prăjitura Joffre este făcută din ciocolată și are forma cilindrică care se aseamănă caschetelor militare franceze.

Anterior, cu prilejul vizitei împăratului Franz Joseph la București, Capșa a inventat preparatul „Molles Francois Ioseph, Garnier, des merveilleux chocolate Francois-Ioseph”. În 1897, acesta a lansat „Bonbons Theodorini”, în cinstea cântăreței române Elena Teodorini.

Cum poți să faci prăjitura Joffre acasă?

Chiar dacă a fost realizată în cinstea unui mare militar, rețeta de prăjituri poate fi împrumutată puțin de către gospodine.

Ingredientele necesare ale acestei rețete sunt foarte ușor de găsit:

  • 10 gălbenușuri
  • 500g zahăr
  • 100g cacao
  • 125ml apă

Pentru blat avem nevoie de:

  • 10 albușuri
  • 1 lingură făină
  • 2 linguri pesmet fin

Pentru cremă:

  • 400g de unt
  • 2-3 linguri de zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilinat
  • puțină esență de rom
  • 3 linguri de cacoao/ness

Pentru glazură:

  • 50g ciocolată
  • 50g zahăr

Foto: Depositphotos.com