Ce înseamnă expresia „până în pânzele albe”? Care este originea construcției?

de: Ana-Maria
29 07. 2020
panze2

În limba română întâlnim o mulțime de proverbe (zicale, zicători sau cuvinte bătrânești) care sunt anonime și provin din înțelepciunea poporului român. Pe lângă acestea, multe alte proverbe își au originea în alte popoare vechi. Unul dintre ele este „până în pânzele albe”. Care este originea acestui proverb?

Ce înseamnă expresia „până în pânzele albe”?

În ultima vreme, această expresie o întâlnim în diferite contexte. Câteva dintre exemple luate la întâmplare sunt: „societatea X a mers până în pânzele albe ca să își recupereze paguba”, „omul merge până în pânzele albe ca să își atingă obiectivele” sau „merg până în pânzele albe pentru familia mea”.

Scriitorul Radu Paraschivescu a explicat la digi24.ro care este înțelesul acestei expresii. Din punct de vedere gramatical aceasta este o locuțiune adverbială și înseamnă „fără încetare”, „până la capăt”, „până la ultima limită” sau chiar „necruţător”. În zilele noastre, „a merge până în pânzele albe” înseamnă „a face toate eforturile posibile pentru a-ţi atinge un scop”, dar şi „a te încăpăţâna să faci un lucru, chiar dacă ţi se spune că nu procedezi cum trebuie”.

Opiniile sunt împărţite în ceea ce privește originea acestei expresii. Unii susţin că are legătură cu mitologia greacă, mai exact cu o promisiune pe care Iason, conducătorul argonauţilor (cei 50 de eroi de pe corabia Argus), i-ar fi făcut-o tatălui său. Argonauţii l-au însoţit pe Iason în expediţia organizată la porunca regelui Pelias, pentru a aduce Lâna de aur, simbol, în antichitatea grecească, al bogăţiilor din ţările răsăritene, râvnite de greci.

Promisiunea pe care Iason i-a făcut-o tatălui său a fost că, dacă se va întoarce victorios, semnul triumfului va fi înlocuirea pânzelor negre ale corăbiei sale cu unele albe. Iason, prea bucuros de realizarea sa, a uitat însă să înlocuiască aceste pânze, iar când tatăl său le-a zărit în depărtare pe cele negre a murit de supărare, înainte de a-și revedea fiul. De atunci, „pânzele albe” ar fi devenit semnul unui sfârşit.

În unele regiuni ale ţării noastre, morţilor li se aşterne un giulgiu alb sau o pânză albă pe faţă, acest lucru întărind semnificația expresiei legată de finalul vieții.

Acolo unde nu existau mașini de spălat și detergenți-minune care să albească hainele gospodinele obțineau pânza albă cu mare efort, aceasta fiind spălată la râu, bătută cu o paletă din lemn, aspect ce ne face să ne gândim la efortul pe care îl depunem atunci când vrem să atingem o țintă către care tindem prin acțiunile noastre. Această explicație este una mai blândă și înlocuiește explicația dramatică legată de moarte.

Sursa: destepti.ro