Ce înseamnă Baikal, denumirea celui mai adânc lac de pe Planetă?

de: Sorin Florea
13 04. 2020
Lacul Baikal

Lacul Baikal, situat în sudul Siberiei, Rusia, reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume 23.000 km cubi. De asemenea, acesta este cel mai adânc lac de pe glob, având 1.637 metri. Tot ce se știe despre această minunăție naturală este la superlativ.

Trebuie specificat faptul că, depresiunea lacustră din Siberia de Sud, cu suprafața ceva mai mare decât cea a Belgiei, conține 22-23% din rezervele de apă potabilă ale lumii. Ca și cum acest lucru nu ar fi îndeajuns de impresionant, lacul Baikal este unul dintre cele mai vechi de pe planetă prin cei circa 20-25 milioane ani de existență. El este depășit doar de Marea Caspică și Lacul Aral. Aici trăiesc 800 specii de animale și 245 specii de plante endemice.

Altfel spus, speciile care se găsesc în zona lacului pot fi văzute doar aici, precum foca de Baikal sau dintre pești, babetele de Baikal și omulul. Baikal este unul dintre lacurile cele mai populate cu pește din Siberia, fiind plin de sturioni și somoni. Din păcate, în zonele apropiate lacului se extrage petrol și alte minerale, iar fabricile construite aici continuă să deverseze deșeuri direct în apele acestuia, amenințând ecosistemul regiunii.

Cum s-a format Lacul Baikal?

Lacul Baikal are o suprafață de 31.500 de km pătrați și seamănă cu o semilună. Linia țărmului acestuia măsoară peste 2.000 de km. Lacul s-a format într-o depresiune tectonică, după de o fisură uriașă s-a căscat de-a lungul unei falii in scoarța Pământului, creată de lenta îndepartare a Asiei de Europa. La un moment dat, adâncimea acestui lac a atins și 2.000 de metri, însă, în timp, pe fundul său s-au depus aluviuni care l-au ridicat până la nivelui actual. În lacul Baikal se varsă 336 de râuri. În apropierea lacului, în partea nordică se află două masive muntoase, Munții Baikal și Munții Barguzin.

Lacul Baikal este un muzeu natural care merită vizitat măcar o dată în viață. Iarna când acesta este înghețat, datorită razelor solare gheața capătă o culoare rozalie. Un peisaj feeric care cu greu poate fi uitat. Din cauza climatului rece din Siberia, chiar și pe timp de vară apele lacului abia ating 12 grade Celsius.

Curiozități

  • Lacul a fost descoperit de către ruși în 1643. Acest lucru a condus la intensificarea semnificativă a schimburilor comerciale între Rusia și China.
  • Între anii 1969 și 1977, pescuitul a fost interzis, iar multe dintre speciile care populează apele sale s-au regenerat.
  • În această zonă, se află băi termale în care apa fierbinte curge chiar și în timpul iernilor cele mai aspre.
  • Focile de Baikal se găsesc doar în această regiune și pot atinge vârsta de 56 de ani.
  • „Baikal” înseamnă „apă multă” în limba populației kurykan, care a trăit aici în urma cu aproximativ 1.300 de ani.
Lacul Baikal în miez de iarnă

Foto: jurnal.md