Ce este urocultura? De ce este utilă această analiză?

de: Ana-Maria
26 10. 2021
Urocultura

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră este prevenția. Indiferent că este vorba despre o alimentație sănătoasă, un stil de viață echilibrat sau analize periodice, a fi vigilent în ceea ce privește sănătatea te poate scuti de multe neplăceri.

Ce este urocultura? De ce este utilă această analiză?

Una dintre analizele uzuale pe care medicul o recomandă este urocultura. Este un test pentru a verifica germenii sau bacteriile din urină care pot provoca o infecție a tractului urinar ( ITU).

Tractul urinar include rinichii, vezica urinară și tuburile care transportă urina (ureterele și uretra). O infecție începe de obicei în vezică sau uretră. Dar poate afecta orice parte a acestui sistem.

Culturile de urină pot identifica microorganismele, de obicei bacteriile, care cauzează o ITU. Acestea sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că uretra femeii este mai scurtă și mult mai aproape de anus.

Prin urmare, este mult mai ușor pentru bacteriile din intestine să își găsească drumul în tractul urinar. Bacteriile urcă uretra în vezică, uretere și rinichi, unde se pot transforma într-o infecție.

Care sunt simptomele unei infecții urinare (ITU)?

Cele mai frecvente simptome ale unei ITU sunt:

  • durere și disconfort, de obicei în zona inferioară a spatelui și în zona abdominală
  • durere la urinare
  • febră
  • nevoia de a urina frecvent
  • dificultăți în fluxul de urină

Pentru o urocultură, urina este administrată câteva zile pentru a permite bacteriilor, dacă sunt prezente, să se dezvolte. Proba este apoi examinată apoi la microscop. Dacă urina ta prezintă semne de bacterii sau alte organisme, vei primi un rezultat pozitiv. Dacă apar puține bacterii sau organisme, veți primi un rezultat negativ al testului. Persoana care efectuează urocultura va putea, de asemenea, să determine ce organisme provoacă infecția, fie prin vedere, fie printr-un test suplimentar.

Rezultatele unei uroculturi sunt de obicei gata în două până la trei zile. Dacă rezultatul este pozitiv, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare.

Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de E. coli , care se găsesc adesea în scaun. Staphylococcus și Proteus sunt alte două soiuri de bacterii care pot provoca infecții urinare. Uneori, o infecție a tractului urinar este cauzată de Candida, care este drojdie care poate crește excesiv. Ocazional, o ITU va fi declanșată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS).

Foto: Pexels.com