Ce este stopul cardiac? Cum putem recunoaște din timp semnele unui stop cardiac?

de: Bogdan Andu
18 10. 2022
stopul cardiac

Corpul uman este un amalgam de circuite menite să funcționeze într-un total acord. În funcție de problemele medicale care apar pe parcursul anilor, trebuie să recurgem la tratamente medicamentoase sau chirurgicale. Cu toate că la ora actuală, majoritatea complicațiilor medicale se pot rezolva, există unele cazuri când un om sănătos moare subit. Acest lucru este datorat și stopului cardiac. Ce este stopul cardiac?

Stopul cardiac, definiție și simptome

Stopul cardiac sau stopul cardiocirculator reprezintă încetarea bruscă a activității inimii. Alături de creier, inima reprezintă unul dintre cele mai importante organe ale omului.

Aceasta reprezintă motorul vieții, iar fără inimă, omul nu ar putea trăi. Persoanele cu probleme la inimă trebuie să țină un tratament medicamentos, iar în cazurile cele mai grave se intervine printr-o operație de transplant. Cel mai mare risc de stop cardiac îl au pacienții care au insuficiență cardiacă.

Cauzele stopului cardiac pot fi multiple. Stilul de viață defectuos, care se traduce prin consumul excesiv al anumitor substanțe, fumatul sau chiar dietele greșite pot duce la această complicație medicală.

În primele secunde după debutul unui stop cardiocirculator, se manifestă o pierdere a conștiinței. În prima fază a atacului pot apărea convulsii, pierderi a urinei sau chiar dispariția pulsului. Respirația este absentă sau înlocuită prin episoade scurte. Pentru salvarea unui pacient care a avut un stop cardiac trebuie realizate urgent manevrele de resuscitare. Rata de supraviețuire crește dacă se intervine în primele 3-5 minute prin utilizarea defibrilatoarelor.

Care sunt semnele unui posibil stop cardiac?

Potrivit medicilor de specialitate, recunoașterea semnelor timpurii sporește șansele de supraviețuire a unei persoane. Cel mai indicat este verificarea constantă a pulsului.

  • Disconfortul toracic. Presiunea, arsura sau furnicăturile constante asupra zonei inimii reprezintă un motiv pentru care un pacient trebuie să contacteze medicul specialist. Ulterior, acesta va sugera realizarea unei electrocardiograme și ultrasunete la inimă;
  • Pierderea poftei de mâncare sau durere în stomac. Anumite probleme de alimentație pot fi semne că sistemul digestiv primește mai puțin sânge decât are nevoie. Scăderea fluxului sanguin este un semn că inima are nevoie de o atenție sporită;
  • Durere la brațul strâng. Nervii din inimă și cei din mâna stângă trimit semnale în aceeași zonă a creierului. Este cel mai comun semn care prevestește un posibil stop cardiac.
  • Durere în dinți sau maxilar inferior. Dacă pacientul are dinții perfect sănătoși, durerea dinților poate fi un semn că există altă problemă. Doctorii sugerează în acest caz un control la cardiolog.
  • Amețeli scurte. Dacă amețelile apar în mod regulat, este important să intervină medicul cât mai curând posibil.
  • Bătăi neregulate ale inimii. Bătăile rapide sau lipsa acestora ar trebui să dea de gândit oricărei persoane. Medicii sugerează un control rapid pentru a verifica sursa bătăilor neregulate.

ATENTIE! Orice problemă medicală trebuie consultată doar de către un specialist!

Foto: Depositphotos.com