Ce este Stonehenge? Când a fost construit ansamblul?

de: Sorin Florea
03 06. 2020
stonehenge

Stonehenge este un monument neolitic în Anglia, în comitatul Wiltshire. Ansamblul este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Construcția a fost analizată de mulți istorici, de-a lungul vremii, și au fost înaintate mai multe ipoteze. Multă vreme, ansamblul a fost asociat cu vrăjitorul Regelui Arthur, Merlin, cu druizii sau cu zeul soarelui, Apollo, însă ulterior s-a decis că a fost construit pentru strămoşi, fiind un monument din piatră menit să găzduiască spiritele celor morţi.

Cercul exterior (cercul de Sarsen), de 33 m în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de piatră, așezate vertical. Astăzi, doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare. Deasupra au fost așezate ca niște praguri alte blocuri curbate (în formă de arc de cerc). În interiorul acestui lanț exterior se află un alt cerc de blocuri mai mic din piatră vânătă. Acestea împrejmuiesc un aranjament în formă de potcoavă, în interiorul căreia se află o placă din gresie micacee, denumită Piatra de Altar.

Toată construcția este înconjurată de un lanț circular care măsoară 104 m în diametru. În interior, se ridică un banc de nisip care cuprinde 56 de morminte. Terasamentul și lanțul sunt intersectate de un Bulevard, o cale procesională lată de 23 m și lungă de aproape 3 km. Aproape de intrare în Bulevard se află Piatra Sacrificiului. Pe partea opusă se află Piatra Călcâi.

Construcția ansamblului Stonehenge a început în anul 3.000 î.H. Nici până în ziua de astăzi nu se știe exact cine a construit acest monument, însă o ipoteză lansează ideea că ar fi fost ar fi construit de druizi, o populație existentă în Anglia înainte de cucerirea romană. Cu toate acestea, ipoteza nu a stat în picioare, fiindcă analizele ulterioare au demonstrat că ansamblul a fost realizat cu 1.000 de ani înaintea druizilor.

O scanare 3D a ansamblului Stonehenge a evidențiat faptul că monumentul a fost construit pentru ca pietrele luminate de soare să fie asemenea unei expoziții, fiind demonstrată astfel importanța solstițiului de iarnă pentru civilizația preistorică.

Foto: Pexels.com