Ce este PNRR? Ce este Planul Național de Redresare și Reziliență?

de: Sorin Florea
26 01. 2023
PNRR
Ce este PNRR? Ce este Planul National de Redresare si Rezilienta?

Cu toții am auzit de Planul Național de Redresare și Reziliență, mai pe scurt PNRR, care a început să circule în spațiul public odată cu venirea crizei economice provocată de pandemia de coronavirus. Cu alte cuvinte, acesta este un proiect național de dezvoltare care va fi finanțat de Uniunea Europeană.

Ce este PNRR?

Pe lângă fondurile europene, disponibile pentru fiecare stat membru al blocului comunitar, Uniunea Europeană a gândit și un plan pentru redresarea economică după criza provocată de pandemia de coronavirus. Fiecare țară din spațiul UE a trebuit să pună pe foaie un plan pentru dezvoltarea sectoarelor deficitare și îmbunătățirea celor existente.

Drept urmare, România, ca și celelalte state europene, a finalizat propriul Plan Național de Redresare și Reziliență. Acesta a fost verificat și aprobat de Comisia Europeană. Ca atare, mai multe proiecte naționale au primit finanțare de la Uniunea Europeană.

Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE a trebuit să elaboreze propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. Planul de Redresare și Reziliență pe care România l-a elaborat se constituie într-un document strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană, se arată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate în plus pentru România de a se dezvolta în toate sectoarele economiei. Acesta a fost aprobat de Comisia Europeană, iar țara noastră va primi bani pentru Managementul apei, Păduri și protecția biodiversității, Managementul deșeurilor, Transport sustenabil, Valul renovării, Energie, Transformare digitală, Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Sprijin pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare, inovare, Fondul Local, Turism și cultură, Sănătate, Reforme sociale, Buna guvernanță și Educație.

Foto: economedia.ro