Ce este pensia specială? Cum se calculează?

de: Sorin Florea
19 06. 2020
pensii speciale

Pensia specială este un subiect dezbătut în România de mai mulți ani. Cine beneficiază de ea și ce cuantum are urmează să relatăm în rândurile de mai jos. În țara noastră sunt peste 5 milioane de pensionari care au pensia medie de 1.200 lei și 150.000 de privilegiați, din rândul cărora, cea mai mare pensie a ajuns aproape de 74.000 de lei.

Ce este pensia specială?

De-a lungul anilor, pensia specială a fost introdusă de mai multe Guverne pentru diferite categorii socio-profesionale. În România, primesc pensie specială magistrații, militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, spionii, parlamentarii, primarii, diplomații, aviatorii, angajați ai Curții de Conturi, iar avocații și cultele au pensii speciale separate.

Cum se calculează pensia specială?

Pensiile speciale nu sunt bazată pe contributivitate ca celelalte pensii, adică valoarea lor nu depinde de contribuțiile plătite de salariat în timpul activității. Cuantumul pensiei poate ajunge la 102% din salariu, pentru că pensia se calculează într-un mod avantajos, bazat pe media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. Altfel spus, pensionarul își alege cele mai bine plătite 6 luni din ultimii 5 ani (eventual luni în care a avut spor de conducere ori alte drepturi luate în calcul).

Pentru ca lucrurile să fie și mai privilegiate, politicienii au permis ca unele categorii de pensionari militari, precum magistrații militari, să cumuleze atât pensia din sistemul militar, cât și pe cea de magistrat, fapt care a adus la apariția unor pensii uriașe.

Trebuie specificat că, în România pe anul trecut, cea mai mare pensie a fost de 73.890 de lei/lună. Este a unui fost procuror comunist, Gheorghe Bălășoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibași și reprezintă un cumul de pensii speciale – de magistrat și de militar.​

În concluzie, pensiile speciale au fost date pentru a obține votul alegătorilor de partea celor care au permis aceste privilegii. Din cauza acestor pensii, inechitățile sociale în rândul populației s-au adâncit.

Foto: Pexels.com