Ce este osmoza? Ce presupune spălatul cu osmoză la mașini?

de: Sorin Florea
13 10. 2020
osmoza
Osmoza

Osmoza reprezintă acel proces prin care se transmite apa și pământul către rădăcinile plantelor sau modul cum este transferată hrana digerată, la animale, din intestine în vasele de sânge. Potrivit definiției, osmoza reprezintă difuziunea solventului (apei) printr-o membrană semipermeabilă, ca de exemplu celulele vii, și poate fi simplă sau facilitată.

Ce este osmoza?

Cel mai bun exemplu de osmoză este considerat următorul amestec: o picătură de cerneală turnată într-un pahar cu apă va da întregului conținut o culoare estompată şi uniformă. Tocmai acest proces de transfer și de amestec se numeşte „osmoză”.

În cazul creaturilor vii, acest proces permite transferul substanțelor prin pereții membranei fără să o distrugă. Același lucru este valabil și la oameni unde substanțele din mâncarea digerată trec în sânge, iar reziduul de carbon iese prin plămâni.

Substanţele care intră în contact cu o membrană, o împing şi exercită „presiune osmotică”. Partea substanţei dizolvate cu mai multe particule exercită presiunea osmotică mai mare şi, implicit, direcţia în care majoritatea traficului celular merge, începând de la regiunea cu cea mai mare presiune, până la cea mai mică. Traficul este bidirecţional. Astfel, orice intră printr-o membrană osmotică, poate fi şi eliminat, potrivit descopera.ro.

De unde vine cuvântul osmoză?

Termenul de osmoză a apărut pentru prima dată în anul 1748, când Jean-Antoine Nollet a observat acest fenomen. Termenul derivă din cuvintele „endosmoză” și „exosmoză”, care au fost inventate de fizicianul francez Rene Joachim Henri Dutrochet din cuvintele grecești ένδον (endon: în, înăuntru), έξο (exo: în afară), și ωσμος (osmos: împingere, impulsie).

Ce presupune spălatul cu osmoză la mașini?

Așa cum am explicat mai sus, procesul de osmoză presupune amestecul a două substanțe fără ca altceva să intervină. În ceea ce privește spălatul mașinii cu osmoză, acest lucru se referă la faptul că apa folosită pentru curățare a fost tratată inițial.

Procesul se numește osmoză inversă și înseamnă demineralizare apei. Astfel, a fost folosită o membrană sau mai multe pentru îndepărtarea ionilor, a moleculelor și a anumitor particulelor din apă.

Curățarea mașinilor cu osmoză se face în spălătoriile auto self service, unde clientul își spală singur autovehiculul, iar datorită apei demineralizate mașina nu mai trebuie ștearsă, la final, de pete.

Foto: Pexels.com