Ce este comedia? Definiția comediei

de: Ana-Maria
07 07. 2021
Comedia

Comedia trebuie înțeleasă ca o formă de discurs ce se bazează pe umor, ironie sau amuzament. Alături de tragedie, comedia este una dintre cele două forme dramatice pe care grecii antici le-au dezvoltat și care au rămas în vigoare și în zilele noastre.

În antichitate, comedia era definită prin contrast cu tragedia, insistându-se asupra caracterului obișnuit al faptelor și a oamenilor prezentați.

Ce este comedia? Definiția comediei

Comedia este o specie a genului dramatic, care este scrisă în proză sau în versuri. Ea stârnește râsul prin surprinderea unor moravuri, a unor relații sociale și etice, tipuri umane, năravuri sau a unor situații neașteptate cu final fericit. Comedia satirizează realităţi sociale, slăbiciuni general-umane sau prezintă situaţii hazlii.

Comicul reprezintă categoria estetică ce cuprinde aspectele unui text care provoacă râsul receptorului. Există cinci tipuri de comic: comic de situație, comic de limbaj, comic de moravuri, comic de caracter și comic de nume.

Pentru realizarea comicului este nevoie de un contrast între apartenență și esență, serios și derizoriu, scopuri și mijloace, iluzie și realitate, pe de-o parte, și între efort și rezultate, pe de altă parte.

Acțiunea comediei constă în evenimente care evidențiază caracterul, agită sau dinamizează publicul. Trăsăturile comediei sunt:

  • principalele mijloace de realizare a comicului sunt satira, sarcasmul şi ironia, realizate prin comicul de situaţie, caracter, limbaj, nume;
  • este prezent un conflict principal în jurul căruia se dezvoltă acţiunea;
  • modul de expunere predominant este dialogul;

Sitcom-ul, un concept popular vechi de peste 60 de ani

De regulă, în operele de comedie există personaje care trec prin situații absurde și hilare, indiferent de spațiul în care acestea sunt reprezentate. Deoarece sunt atât de diferite de viața reală, aceste scene sunt pe post de declanșatoare pentru crearea de dialoguri și de discursuri absurde și comice.

Personajele principale dintr-o comedie sunt de obicei arhetipuri. Acestea reprezintă situații stereotipe, iar caracteristicile lor sunt, de exemplu, zgârcitul, mincinosul sau ladyboy-ul, adică acela care folosește, între altele, ironia fină. Toate aceste acțiuni sunt exagerate pentru ca spectatorul sau cititorul să se distreze și, evident, să se poată identifica și cu unele dintre ele.

Noțiunea de comedie a variat foarte mult. În prezent, comedia a devenit foarte populară în programele cunoscute sub denumirea de „sitcom”, un concept apărut în anii 60. Aceste producții se difuzează exclusiv la televizor, în mai multe episoade și sezoane, și au o periodicitate zilnică sau săptămânală.

Ele se învârt de obicei în jurul unor teme precum relațiile de familie, relațiile amoroase, relațiile de prietenie, muncă sau diferite dificultăți din viața de zi cu zi. Sitcom-urile au un imens succes în SUA, dar și dincolo de granițele americane.

Foto: Pexels.com